Το είδες αυτό;

Η σπηλιά του Μπέη στον Κόζιακα | ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Η σπηλιά του Μπέη στον Κόζιακα… Η σπηλιά του Μπέη βρίσκεται στον Κόζιακα στα 1220μ υψόμετρο, σε μία ιδιαίτερη γεωλογικά περιοχή.

Πρόκειται για καταβόθρα που στραγγίζει τα νερά ενός λεκανοπέδιου του βουνού, τα οποία διέβρωσαν τον ασβεστόλιθο και βρήκανε έξοδο στην ανατολική πλευρά της ορθοπλαγιάς.

Η σπηλιά του Μπέη στον ΚόζιακαΜε ανύψωση του εδάφους και πολύ νερό σχηματίστηκε ένας εντυπωσιακών διαστάσεων αγωγός με δύο εισόδους. Το φως εισχωρεί από τα μεγάλα ανοίγματα 15 μέτρων περίπου, ενώ υπάρχει και έντονο ρεύμα αέρα στον κύριο αγωγό

Στα δεξιά του κύριου αγωγού υπάρχουν δύο ακόμα αγωγοί-διακλάσεις.

Η πρώτη που συναντάμε, μήκους 100 μέτρων περίπου, στενεύει προοδευτικά και οδηγεί σε θάλαμο με σκαμμένο από ανθρώπινο χέρι δάπεδο και εντυπωσιακό διάκοσμο στα τοιχώματα.

Η δεύτερη που είναι κοντά στην ανατολική είσοδο συνεχίζει για 60 μέτρα περίπου και σταματάει σε τοίχωμα ενώ υπάρχει πατάρι από όπου έρχεται άλλος αγωγός με πιθανή συνέχεια. Η σπηλιά είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αγωγών και διακλάσεων με το νερό να έχει κάνει πολύ δουλειά..

Το ύψος της οροφής κυμαίνεται γενικά στα 10 με 15 μέτρα ενώ στον κύριο αγωγό μεγάλοι ογκόλιθοι βράχων έχουν αποκολληθεί από την οροφή με αποτέλεσμα το νερό να χάνεται κατά σημεία κάτω από αυτούς.

Στην είσοδο σχηματίζεται καταρράκτης 7 μέτρων που ανάλογα με την εποχή η ποσότητα του έχει διακυμάνσεις. Στην κατάβαση οι βράχοι που υπάρχουν στην είσοδο είναι ολισθηροί και καλύτερα είναι να γίνεται χρήση σχοινιού. Στις διακλάσεις υπάρχουν κάποιες νυχτερίδες, καθώς και γουανό.

Το σπήλαιο εξερευνήθηκε στις 27/03/2016 από μέλη του Πρωτέα και αρκετή ποσότητα νερού.

Η πρόσβαση γίνεται από την Ελάτη ή από τη θέση Κώστα στο δρόμο που πάει για Κανάλια με πολύ καλή σηματοδότηση. Μέρος της διαδρομής στο wikiloc.

Πηγή : canyoning-caving.blogspot.gr

Υπόκλιση στις ομορφιές της Τρικαλινής γης – Σπήλαιο Μπέη, Κόζιακας

*** Δείτε τα Τελευταία Δημοσιεύματα για τα Τρίκαλα,  Ειδήσεις που μας αφορούν, Ειδήσεις - Γεγονότα, από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο Trikala365.gr
Back to top button