Δευτέρα , Οκτώβριος 22 2018
Λιτάνευση των ιερών εικόνων Παναγίας Σουμελά και Αγίου Νικολάου στα Τρίκαλα

Λιτάνευση των ιερών εικόνων Παναγίας Σουμελά και Αγίου Νικολάου στα Τρίκαλα

Λιτάνευση των ιερών εικόνων Παναγίας Σουμελά και Αγίου Νικολάου στα Τρίκαλα… Τελέστηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων του Θαυματουργού.

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων τελέσθηκε  πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο και συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου και  του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου, ενώ έψαλλε ο εκλεκτός χορός ιεροψαλτών υπο την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Παναγιώτου  Καλαμπάκα.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπέστατη Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς, Θαυματουργού και χαριτόβρυτης Εικόνος Παναγίας Σουμελά, της αγίας εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στην Κεντρική Πλατεία των Τρικάλων.

Η Φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς Λαρίσης συνόδευε υπό τους ήχους της την Λιτανεία, ακολουθούσε στρατιωτικό άγημα μαθητών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων, που απέδιδε τιμές, ενώ δεξιά και αριστερά των Ιερών Εικόνων και του Ιερού Λειψάνου ήταν οι ιερείς της Μητροπόλεως, όπως και οι Αρχιερείς με τον ευλαβή λαό.

Εκεί τελέσθηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας. Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη που ήρθε και λάμπρυνε με την Παρουσία του την Πανήγυρη αυτή της Μητροπόλεως μας, τους ιερείς, τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου.

Περισσότερο όμως ευχαρίστησε και πάλι το χριστεπώνυμο πλήθος του Θεού, τους ευλαβείς προσκυνητές που ήρθαν από εγγύς και από μακράν για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία από τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Νικολάου.

Στον πανηγυρικό της ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος με την γλαφυρότητα του λόγου του αναφέρθηκε εμπνευσμένα και εκτενώς στην μεγάλη μορφή του Αγίου Νικολάου ο οποίος εξαιτίας της Αγιότητος του Βίου του αξιώθηκε της Θεοφανίας κατά την περίοδο της φυλακίσεως του, ενώ παράλληλα είχε και αποφασιστική συμβολή κατά την διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε το 325 μ.Χ στη Νίκαια της Βιθυνίας, καταπολεμώντας τις διδασκαλίες του Αρείου.

Λιτάνευση των ιερών εικόνων Παναγίας Σουμελά και Αγίου Νικολάου στα Τρίκαλα