Προορισμοί

Περιήγηση σε Καστανιά, Αμάραντο, Κλεινοβό, έως Καλογριανή

Περιήγηση σε Καστανιά, Αμάραντο, Κλεινοβό, έως Καλογριανή …μια μικρή περιήγηση στα χώρια των Τρικάλων

ΚΑΣΤΑΝΙΑ (ΚΟΥΣΤΙΑΝΑ)
Ορεινό χωριό της Ν Πίνδου (850 μ.) σε απόσταση 34 χλμ. Δ της Καλαμπάκας με πληθυσμό 150 άτομα το χειμώνα, που υπερβαίνουν τα 1.200 τους μήνες του καλοκαιριού.Όσο αναφορά τα βουνά που βρίσκονται κοντά στο χωριό υπάρχει το δάσος του βουνού Κυνηγός ή Όμορφη ράχη (1.845 μ.), το οποίο οι Καστανιώτες χάρισαν στο βασιλιά Γεώργιο Α΄, όταν αυτός επισκέφτηκε το χωριό το 1881. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε και «Βασιλικό Δάσος». Επίσης οι κορυφές Κρούνες (1.239 μ.), Μοράβα (1.930 μ.) και Χιόλι στα νοτιοδυτικά (1.970μ.).

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία, συνέπεια της ύπαρξης μεγάλων δασών στην περιοχή και τη γεωργοκτηνοτροφία.

 • ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ Τον Αγ. Αθανάσιο. Τη Γκούρα. Τη μονή Αγ. Νικολάου Σιαμάδων.
 • ΣΠΟΡ Ορειβασία στις κορυφές Χιόλο και Μοράβα. Ψάρεμα πέστροφας στον Ασπροπόταμο.
 • ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Στις 26-27 Ιουλίου πραγματοποιείται το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής, ενώ από τις 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης κάθε χρόνο στις 21 Οκτωβρίου στην θέση «Γκούρα» πραγματοποιείται από τον Μορφωτικό και Ευεργετικό Σύλλογο Καστανιάς «Ο Στίνος» η γιορτή καστάνου.

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ (ΒΕΝΤΙΣΤΑ)
Σε απόσταση 38 χλμ. από την Καλαμπάκα και υψόμετρο 900 μ. βρίσκεται το χωριό Αμάραντος (Βεντίστα). Θεωρείται ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής. Οι κάτοικοί του (80 το χειμώνα, γύρω στους 750 το καλοκαίρι) είναι κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι, ενώ περί τα 40 άτομα απασχολούνται στο δασικό φυτώριο της περιοχής. 21 χλμ. Α, βρίσκεται ο οικισμός Ελάφι (Λουζέστι). Στη θέση Έλτσα, σε απόσταση 2 χλμ. προς νότο, κοντά στην πηγή Καλόγρια ή Ευρυδίκη, λειτουργεί κατασκήνωση προσκόπων.

 • ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ Το νερόμυλο του Αγ. Μηνά. Την πηγή Κουφορίτο. Τη βρύση Σίδηρο. Την κατασκήνωση των προσκόπων.
 • ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ποδηλασία ανωμάλου δρόμου. Ορειβασία σε βρύσες Κουφορίτου και Ευριδίκη καθώς και στην κορυφή Πάντε – Μάρε.
 • ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Ο Σύλλογος Αμαραντιωτών Τρικάλων διοργανώνει κάθε χρόνο από 10-18 Αυγούστου στη θέση Κουφορίτο, το αντάμωμα των απανταχού Αμαραντιωτών.

ΚΛΕΙΝΟΣ (ΚΛΕΙΝΟΒΟΣ, ΚΑΡΟΥΤΙΑ)
Ορεινό χωριό της Ν Πίνδου (848 μ.), σε απόσταση 35 χλμ. ΝΔ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του δεν υπερβαίνουν τους 500 το χειμώνα, ενώ διπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία (7.000 αιγοπρόβατα και 110 αγελάδες ελευθέρας βοσκής) και την υλοτομία.

ΚΛΕΙΝΟΣ (ΚΛΕΙΝΟΒΟΣ, ΚΑΡΟΥΤΙΑ)

 • ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ Το Γεφύρι του Αγ. Γεωργίου. Την κορυφή Τριγγία. Τη μονή των Αγ. Αποστόλων.
 • ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ορειβασία σε Μπαμπά και Τριγγία. Ψάρεμα πέστροφας στον Κλεινοβίτικο. Κυνήγι στην ελεγχόμενη περιοχή από Κουρίτιανο έως Τριγγία.
 • ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι των Αγ. Αποστόλων.

ΚΑΛΟΓΡΙΑΝΗ
Ορεινό χωριό της Πίνδου (840 μ.), 42 χλμ. ΝΔ της Καλαμπάκας (τα τελευταία 2 χλμ. σε χωματόδρομο). Οι 250 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός υπερβαίνει τους 700. Οι κορυφές Ρουσίδα (1.490 μ.) και Μαντέμι (1.492 μ.) περιστοιχίζουν το χωριό, που υδρεύεται από τις πηγές Γκούρα, Νίρλα, Λόγκτσα και Ζαχαράκαινα.

ΚΑΛΟΓΡΙΑΝΗ

 • ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ Το Μαντέμι.
 • ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ορειβατικό περίπατο μέχρι τη Ρουσίδα.
 • ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Καστανιά, Αμάραντο, Κλεινοβό, έως Καλογριανή

*** Δείτε τα Τελευταία Δημοσιεύματα για τα Τρίκαλα,  Ειδήσεις που μας αφορούν, Ειδήσεις - Γεγονότα, από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο Trikala365.gr
Back to top button