Προορισμοί

Περιήγηση σε Παναγία και Μαλακάσι

Περιήγηση σε Παναγία και Μαλακάσι…μια μικρή περιήγηση στα χώρια των Τρικάλων

ΠΑΝΑΓΙΑ (ΛΙΜΠΟΧΟΒΟ)

ΠΑΝΑΓΙΑ (ΛΙΜΠΟΧΟΒΟ)
43 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα βρίσκεται η κοινότητα Παναγίας ή Νέας Κουτσούφλιανης (750 μ.), στην οποία ανήκει και ο λίγο βορειότερα ευρισκόμενος οικισμός του Πλατάνιστου, μέσα σε δάσος 30.000 στρεμ. από πεύκα, οξιές και έλατα. Τριγύρω ορθώνονται οι κορυφές Μικρό Κουκουρέλο (1.461 μ.) προς τη μεριά της Πεύκης, Σδιριάνι (1.663 μ.)

Ο Πλατάνιστος είναι η Παλιά Κουτσούφλιανη, όπου ήταν αρχικά εγκαταστημένοι οι Κουτσουφλιανίτες. Από κει, μετά τη διαρρύθμιση των συνόρων του 1897 που άφηνε το χωριό τους έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους, αφού έκαψαν τα σπίτια τους, μεταφέρθηκαν σε ελληνικό έδαφος κι εκεί έχτισαν τη Νέα Κουτσούφλιανη, τη σημερινή Παναγία.

Το νέο χωριό δημιουργήθηκε στη θέση του μικρού οικισμού που είχε αναπτυχθεί γύρω από τη Μονή του Λιμπόχοβου (η οποία δυστυχώς κάηκε στα 1943 από τους Γερμανούς). Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους η Παλιά Κουτσούφλιανη περιήλθε στο νομό Τρικάλων.

  • ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το Χούνι, το Σδιριάνι και την Πέτρα – Μουκόση.
  • ΣΠΟΡ Πεζοπορία μέχρι το Πάντε – Μάρε και το Σδιριάνι. Πρωταγωνιστική προετοιμασία αθλητών γίνεται κάθε χρόνο στο Πάντε – Μάρε και τη Σαλατούρα.
  • ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στο Πλατάνιστο.

ΜΑΛΑΚΑΣΙ

ΜΑΛΑΚΑΣΙ
Στην αριστερή παράκαμψη της εθνικής Τρικάλων – Ιωαννίνων μετά την Παναγία, και σε απόσταση 50 χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται η ιστορική κοινότητα Μαλακασίου. Το Μαλακάσι (850 μ. υψ.) στη διάρκεια του χειμώνα κατοικείται από 300 κατοίκους που πενταπλασιάζονται το καλοκαίρι.

  • ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τον Κάμπο του Δεσπότη. Το εξωκλήσι του Προδρόμου.
  • ΣΠΟΡ Πεζοπορία από το Μαλακάσι στο Αμπελοχώρι (12 χλμ.) Αγώνες με οχήματα 4Χ4 σε ανώμαλο δρόμο, στη διαδρομή Αγία Τριάδα – Αμπελοχώρι – Χάνι Τσίτου – Καστανιά.
  • ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα πανηγύρια της 29ης Ιουνίου και του Δεκαπενταύγουστου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Προτάσεις Τοπικής Αγορας

Back to top button