Ταξίδι στα Τρίκαλα, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι

Ταξίδι στα Τρίκαλα, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι | ΒΙΝΤΕΟ

Ταξίδι στα Τρίκαλα, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι …Με τους μεγάλους και ευθείς δρόμους, τις όμορφες πλατείες, τα άλση που περιβάλλουν την πόλη και τον παραπόταμο του Πηνειού, Ληθαίο, που διασχίζει την πόλη, τα Τρίκαλα αποκτούν ξεχωριστή ομορφιά και γραφικότητα.

Τα Τρίκαλα χρωστούν κατά πολύ την ομορφιά τους στο γραφικό ποτάμι του Ληθαίου, που σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο ποταμός της Λήθης. Οι δύο όχθες του συνδέονται με πολλές γέφυρες με πιο όμορφη την κεντρική, που κατασκευάστηκε το 1886 στη Γαλλία.
Ξεχωριστή θέση στην πόλη έχει η παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι, η παλιά αρχοντογειτονιά των Τρικάλων.
Τα παλιά βαρουσιώτικα σπίτια, χτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αι., είναι φτιαγμένα κυρίως με ξυλεία και καλαμωτές, σοβά ή πλίνθους στα διάκενα, σοβατισμένα και βαμμένα με διάφορα χρώματα.
Τα στενά, πλακόστρωτα σοκάκια προσδίδουν γραφικότητα στη συνοικία. Εδώ βρίσκονται οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες των Τρικάλων.
Το μεσαιωνικό φρούριο, βόρεια της πόλης, το οποίο υπέστη πολλές καταστροφές ανακαινίστηκε τον 6ο μ.Χ. αι. Μέσα στο φρούριο υπάρχει υπαίθριο θέατρο, στο οποίο γίνονται παραστάσεις και συναυλίες. Ανασκαφές έφεραν στο φως λείψανα πολύ παλαιότερα της κλασικής εποχής, Ρωμαϊκό Λουτρώνα του 3ου αι. μ.Χ. και ένα επιβλητικό ελληνιστικό κτίριο με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα της Ρωμαϊκής περιόδου.
Στα Τρίκαλα διατηρείται ως σήμερα ένα από τα ωραιότερα τεμένη που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Τζαμί του Οσμάν Σαχ, που είναι γνωστό ως Κουρσούμ Τζαμί.
Το έχτισε ο μεγάλος αρχιτέκτονας Σινάν, ελληνικής καταγωγής, και είναι το μοναδικό έργο του που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.
Από τα Τρίκαλα ξεκινούν οι υπέροχες ονερικές διαδρομές για Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι και Καλαμπάκα.
Ελάτη
Ένα ορεινό χωριό μέσα στα έλατα ! Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η ονομασία του. Η Ελάτη, το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα. Είναι ορμητήριο για πολλές διαδρομές σε δασικά μονοπάτια, γι’ αυτό και είναι αγαπημένος προορισμός των φυσιολατρών αλλά και των σκιέρ, αφού κοντά της βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου.

Η Ελάτη των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας στους επισκέπτες της διαμονή υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις από την τοπική παραδοσιακή της κουζίνα. Είναι αναμφίβολα η κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ταξίδι στα Τρίκαλα, Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι