12 κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να πίνουν καφέ, σύμφωνα με ειδικούς
12 κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να πίνουν καφέ, σύμφωνα με ειδικούς – Ο καφές είναι μια καθημερινή, γευστική συνήθεια που σας γεμίζει ενέργεια κάθε πρωί ή σας ξυπνά το απόγευμα, όταν πέφτουν οι μπαταρίες του οργανισμού.
Έχει όμως οφέλη και για την υγεία. Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας ακοής.
Επίσης, η κατανάλωση σκούρου καφέ μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Αλλά για ορισμένους ανθρώπους, ο καφές μπορεί στην πραγματικότητα να έχει περισσότερες αρνητικές επιδράσεις από τις θετικές.
Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο καφές μερικές φορές σας κάνει να αγχώνεστε ή να νευριάζετε ή ίσως να βιάζεστε να πάτε στο μπάνιο μετά από κάθε φλιτζάνι που πίνετε.
Ο καφές μπορεί ακόμη και να επηρεάζει την υγεία σας με τρόπο εντελώς άγνωστο σε εσάς.
Ποιοι δεν πρέπει να πίνουν καφέ
Άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Άτομα με γλαύκωμα
Άτομα με υπερδραστήρια κύστη
Άτομα με καρδιακές παθήσεις, όπως αρρυθμίες
Έγκυες γυναίκες
Γυναίκες που θηλάζουν
Άτομα με διαταραχές ύπνου
Άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους ή άτομα επιρρεπή σε κρίσεις πανικού
Άτομα με διάρροια
Άτομα με επιληψία
Παιδιά κάτω των 12
Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
«Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την κανονικότητα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πιθανοτήτων διάρροιας, ενός κύριου συμπτώματος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ή IBS),» λέει ο Angel Planells, MS, RDN, διαιτολόγος διατροφολόγος από το Σιάτλ και πρώην πρόεδρος της Πολιτειακής Ακαδημίας της Ουάσιγκτον. Διατροφής και Διαιτολογίας και Greater Seattle Dietetic Association. «Επομένως, εάν έχετε IBS, συνιστάται να περιορίσετε/αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη».
Άτομα με γλαύκωμα
«Η ενδοφθάλμια πίεση αυξήθηκε για όσους πάσχουν από γλαύκωμα όταν καταναλώνουν καφέ, επομένως συνιστάται να περιορίζεται [ή] να αποφεύγεται η λήψη, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα», λέει ο Planells.
Σύμφωνα με έρευνα του Mount Sinai, η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων καφεΐνης αύξανε τον κίνδυνο γλαυκώματος σε όσους είχαν ήδη προδιάθεση για αυξημένη πίεση στα μάτια.
Άτομα με υπερδραστήρια κύστη
«Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι καλύτερο να αποφεύγουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ πριν από ένα μακρύ ταξίδι, ειδικά εάν τα διαλείμματα στην τουαλέτα είναι περιορισμένα. Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τόσο τη συχνότητα ούρησης όσο και την επείγουσα ανάγκη», λέει η Sue Heikkinen, MS, RD, διαιτολόγος. «Αν δεν πίνετε τακτικά καφέ, μπορεί να είστε ακόμη πιο ευαίσθητοι σε αυτό το φαινόμενο».
Άτομα με καρδιακές παθήσεις, όπως αρρυθμίες
«Καθώς η καφεΐνη από τον καφέ μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, είναι σημαντικό για οποιονδήποτε με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις να μιλήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το εάν/πόσο καφέ είναι ασφαλές να καταναλώσει», λέει η Kelli McGrane MS. RD, διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει η πιθανότητα βραχυπρόθεσμων αυξήσεων στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όταν πίνετε καφεΐνη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά πειστικά στοιχεία για τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση ή στην υγεία της καρδιάς.
Έγκυες γυναίκες
«Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας συνιστά στις έγκυες να περιορίσουν την καφεΐνη στα 200 χιλιοστόγραμμα (περίπου ό,τι βρίσκεται σε δύο φλιτζάνια καφέ) καθημερινά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης», λέει ο Heikkinen. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο πρόσληψης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν την πρόσληψη καφεΐνης με τον γιατρό τους.
Γυναίκες που θηλάζουν
«Καθώς η καφεΐνη είναι διεγερτικό και διουρητικό, η ανησυχία είναι ότι μια μητέρα που θηλάζει μπορεί να διατρέχει κίνδυνο αφυδάτωσης», λέει ο Planells. «Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης προτείνει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού».
Άτομα με διαταραχές ύπνου
«Είναι κατανοητό να πιάνεις ένα φλιτζάνι καφέ (ή περισσότερο) μετά από έναν κακό ύπνο, ωστόσο η συνήθεια του καφέ μπορεί να διαιωνίσει έναν κύκλο κακού ύπνου και κόπωσης», λέει ο Heikkinen. «Ακόμη και αν πιστεύετε ότι ο απογευματινός καφές σας δεν επηρεάζει τον ύπνο σας, θα μπορούσε πράγματι να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν από τον ύπνο, όπως συνιστάται από το Sleep Foundation».
Μια μελέτη από το Journal of Clinical Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η καφεΐνη που καταναλώθηκε ακόμη και έξι ώρες πριν από τον ύπνο είχε τη δυνατότητα να διαταράξει τις συνήθειες ύπνου. Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε ένα επίπεδο 400 mg καφεΐνης, που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ, και παρόλο που πιθανότατα δεν πρόκειται να πίνετε τόση καφεΐνη το απόγευμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι η καφεΐνη σαφώς έχει τη δύναμη να επηρεάσει τον ύπνο σας.
Άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους ή άτομα επιρρεπή σε κρίσεις πανικού
«Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το άγχος σε ορισμένα άτομα», λέει ο McGrane. «Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά άγχος ή κρίσεις πανικού, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποφύγετε ή να μειώσετε την πρόσληψη καφέ με καφεΐνη».
Έρευνα από το General Hospital Psychiatry διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης (περίπου 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν κρίσεις πανικού σε άτομα που έχουν άγχος. Ακόμα κι αν δεν καταναλώνετε 5 φλιτζάνια, θα ήταν καλό να παρακολουθείτε την πρόσληψη καφέ για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιδεινώνετε κανένα υπάρχον άγχος στην καθημερινή σας ζωή.
Άτομα με διάρροια
«Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φλιτζάνι του πρωινού καφέ τους για να «κινήσουν τα έντερά τους», αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό εάν παλεύετε με τη διάρροια», λέει ο Heikkinen. «Ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι λιγότερο προβληματικός, αν και τα ζεστά υγρά, γενικά, τείνουν να διεγείρουν το έντερο».
Άτομα με επιληψία
«Πρόσφατα ευρήματα (αν και περιορισμένη μελέτη) έδειξαν ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα επιληπτικών κρίσεων. Όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες», λέει ο Planells. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τον νευρολόγο σας σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης εάν έχετε επιληψία.
Παιδιά κάτω των 12
«Ενώ η καφεΐνη μπορεί να κάνει οποιονδήποτε από εμάς λίγο νευρικό, μπορεί να έχει πιο αισθητές, ακόμη και σοβαρές παρενέργειες σε μικρότερες δόσεις στα παιδιά», λέει ο McGrane. «Για παράδειγμα, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένα συναισθήματα άγχους, δυσκολία συγκέντρωσης και στομαχικές διαταραχές. Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη, ειδικά στα νήπια, είναι ότι ο καφές μπορεί να κρύψει τα σημάδια πείνας, επομένως τα νήπια μπορεί να μην λάβουν τη διατροφή που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Τέλος, έχετε κατά νου ότι ο ίδιος ο καφές είναι αρκετά όξινος και ως αποτέλεσμα μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα».
Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
«Η καφεΐνη μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος είναι η βαλβίδα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το όξινο περιεχόμενο του στομάχου να εισέλθει στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα άβολα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης», λέει ο Heikkinen. «Εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δείτε αν η μετάβαση σε ντεκαφεϊνέ βοηθάει».
πηγή: FOXreport.gr
12 κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να πίνουν καφέ, σύμφωνα με ειδικούς – trikala365.gr
– Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΔΙΑΤΡΟΦΗ” |
– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News για τις σημαντικότερες ειδήσεις |