Αγία Φωτεινή: Η πιο παράξενη εκκλησία της Ελλάδας που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο

Αγία Φωτεινή: Η πιο παράξενη εκκλησία της Ελλάδας που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο – Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας θα μπορούσε να μπει στη λίστα με τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου, δίπλα στην Santuario della Madonna delle Lacrime στις Συρακούσες και στην La Sagrada Familia του Γκαουντί στη Βαρκελώνη.

Αδύνατο να μην τη θαυμάσεις στο πέρασμά σου. Είναι τόσο εντυπωσιακή εκκλησία που ακόμα και αν δεν την έχεις ακουστά, περνώντας τυχαία από την περιοχή, είναι αδύνατο να μην σταματήσεις να την θαυμάσεις.

Η θεμελίωσή του έγινε το έτος 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο το Β’ Φιλιππαίο.

Το αρχιτεκτονικό αυτό τόλμημα ανήκει στον αρχιτέκτονα και αγιογράφο Κώστα Παπαθεοδώρου, μαθητή του διάσημου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

Έργο ζωής για τον αρχιτέκτονα και αγιογράφο Κώστα Παπαθεοδώρου

Ο Κώστας Παπαθεοδώρου σχεδίασε την εκκλησία με πολύ μεράκι και την έχτισε και με πολύ προσωπική εργασία, αποκαλώντας το μάλιστα και έργο ζωής.

Η Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων, που είναι οικιστής της Αρκαδίας.

Εξωτερικά ο ναός διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους ναούς. Η διαφορετικότητα των υλικών, αλλά και η αρχιτεκτονική του, δημιουργούν συναισθήματα θαυμασμού στον επισκέπτη και τον οδηγούν παράλληλα σε διάφορες σκέψεις και προβληματισμούς.

Σ’ αυτό το ναό έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία της χριστιανικά, βυζαντινά και αρχαιοελληνικά.

Το εσωτερικό της Αγίας Φωτεινής είναι βυζαντινής τέχνης, με στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό του Ναού, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.

Αγία Φωτεινή Μαντίνειας: Χτίστηκε πάνω σε θεμέλια αρχαίου ναού

Σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γίνονται γάμοι ή βαπτίσεις και στο ειδυλλιακό τοπίο οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν τη φύση. Είναι κτισμένη με ντόπια, φυσικά υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο, ξύλα και κεραμίδια, χωρίς καθόλου τσιμέντο.

Σύμφωνα μάλιστα με φήμες, για να χτιστεί, χρησιμοποιήθηκαν ερείπια αρχαίων ναών της περιοχής, ενώ το κτίσμα πατάει πάνω σε θεμέλια αρχαίου ναού.

Ο ναός, το Φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον συμβολίζουν την Αγία τριάδα

Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τον Δήμο Μαντινείας.

Τα τρία κτίσματα, ο ναός, το Φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον συμβολίζουν την Αγία τριάδα.

Η πρωτοποριακή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής έχει χαρακτηριστεί από τον Γιάννη Τσαρούχη «Φλέβα νερού για τους διψώντες».

Αγία Φωτεινή: Η πιο παράξενη εκκλησία της Ελλάδας που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο – trikala365.gr

ΔΕΙΤΕ: Craco: Η “ελληνική” πόλη φάντασμα στην Ιταλία [ΕΔΩ]

– Δείτε σχετικά άρθρα της κατηγορίας “ΣΕΡΦΑΡΟΝΤΑΣ”

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Back to top button