Επταήμερο διεθνές αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων | 7 έως 14-10-19

Η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων για τα δεκάχρονα της λειτουργίας του νυν ΔΣ της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων, ανακοινώνεται για τον Οκτώβριο.

Επταήμερο διεθνές αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων – Πρόκειται για επταήμερη προβολή 7 ταινιών μεγάλου μήκους και 12 ταινιών μικρού μήκους, από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου 2019, (πλην του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου).

Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου, χωρίς τη συνεργασία του οποίου θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Οι ταινίες μάλιστα, προσφέρθηκαν ευγενώς από τις πρεσβείες των χωρών που μετέχουν στο μεγάλο αυτό, πολυποίκιλο αφιέρωμα: Κούβα, Ιράν, Ισραήλ και Σουηδία, αποτυπώνουν μια εικόνα των χωρών τους, μια εικόνα των ανθρώπων τους, μέσα από τα μάτια των σκηνοθετών.

Πολυβραβευμένες ταινίες, από εντελώς διαφορετικές οπτικές και από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές, θρησκευτικές, οικονομικές, γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, «εμφανίζονται» στα Τρίκαλα.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων είναι μια γνωριμία με ταινίες που δύσκολα θα βρει κάποιος να παρακολουθήσει, από χώρες που δεν βρίσκονται στον πυρήνα των διαφημισθέντων προς προβολή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

7/10  Κανάλι Μπλάουμιλχ (Ισραήλ)

Κωμωδία, 1969, 90’

Σκηνοθεσία: EfraimKishon

Σενάριο: EfraimKishon

Πρωταγωνιστούν: BombaTsur, NisimAzkiri, ShaikeOfir

Ένας παράφρονας με καταπιεστική παρόρμηση σκαψίματος δραπετεύει από το ψυχιατρείο, κλέβει ένα κομπρεσέρ και αρχίζει να σκάβει σε μια κεντρική αρτηρία του Τελ Αβίβ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι και η αστυνομία υποθέτουν ότι ενεργεί κατόπιν οδηγίας του δήμου και κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν.

Ισραηλινή υποψηφιότητα για το Βραβείο GoldenGlobe 1970

8/10 Το καλοκαίρι της Άβια( Ισραήλ)

Δραματική, 1988, 95’

Σκηνοθεσία: EliCohen

Σενάριο: Gila Almagor, EliCohen

Πρωταγωνιστούν: Gila Almagor, Kaipo Cohen

Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μπεστ σέλερ της πρωταγωνίστριας Γκίλα Αλμαγκόρ, η ταινία διηγείται τη δύσκολη παιδική ηλικία της με τη μητέρα της, η οποία υποφέρει από τραύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας καθρέφτης των πρώτων χρόνων του νεοσύστατου κράτους του Ισραήλ.

Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου 1989

Βραβείο Καλύτερης Ξένης Ταινίας Φεστιβάλ Σαν Ρέμο 1989

Ισραηλινή υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ 1989

9/10  Κατακλυσμός  (Ισραήλ)

Δραματική, 2011, 100’

Σκηνοθεσία: GuyNativ

Σενάριο: Noa Berman-Herzberg, Guy Nattiv

Πρωταγωνιστούν: Ronit Elkabetz, Michael Moshonov, Tzahi Grad, Yoav Rotman

Όλα είναι μπερδεμένα στη ζωή του Γιόνι. Είναι σχεδόν 13 ετών, εξαιρετικά έξυπνος, αλλά όχι αναπτυγμένος σωματικά και προσπαθεί καθημερινά να μεγαλώσει γρήγορα, ώστε να φαίνεται νέος άντρας στην επερχόμενη τελετή της θρησκευτικής ενηλικίωσής του. Οι συμμαθητές του τον παρενοχλούν με την παραμικρή ευκαιρία, ενώ οι γονείς του σχεδόν δεν μιλάνε ο ένας στον άλλο ή απλά επικοινωνούν μέσω του ίδιου. Επιπλέον, ο 17χρονος αυτιστικός του αδερφός, κλεισμένος για χρόνια σε ίδρυμα, επιστρέφει στο σπίτι λίγο πριν την τελετή. Το γεγονός αυτό συνταράζει τα ασταθή θεμέλια της οικογένειας.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χάιφας, 2011

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης και Βραβείο Κοινού, 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2011

10/10 Habanastation (Κούβα)

Σκηνοθεσία: IanPadron, Σενάριο: FelipeEspine, Φωτογραφία: AlejandroPerez, Μουσική: ReneBanos, Μοντάζ: JoseLemuel, Παραγωγή: 2011, ICAIC (Κούβα), LACOLMENITA, NoélAlvarez, Διάρκεια: 95’, Γλώσσα: Ισπανικά

Πρωταγωνιστούν:  ClaudiaAlvariño, RubénAraujo, BlancaRosaBlanco

Μακριά από το πολυτελές σπίτι του στο Μιραμάρ, ένα παιδί παρακολουθεί την παρέλαση της 1η Μαΐου. Αλλά, όταν χάνετε στο πλήθος, καταλήγει τυχαία στην γειτονιά της «Λα Τίντα», όπου ζει ο συμμαθητής του Κάρλος, που  μέχρι τότε, ήταν τελείως αλλόκοτος γι ‘αυτόν. Μια ιστορία που αποκαλύπτει τα διαφορετικά πρόσωπα της κουβανικής πραγματικότητας από την καθημερινή ζωή των παιδιών.

Επίσημη συμμετοχή της Κούβας, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα βραβεία 84α Βραβεια Όσκαρ.

Βραβείο GlauberRocha στο Φεστιβάλ Λατινόφωνων Ταινιών στην Λίμα

Καλύτερη ταινία στο Φεστιβαλ Traverse City, Michigan USA

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Premio ACE

11/10 Χορεύοντας με τη Μάργκο (Κούβα)

Σκηνοθεσία: ArturoSantana

Σενάριο: Eliseo Altunaga, Maykel Ponjuan

Μουσική: RembertEgues

Παραγωγή: Κούβα, Βενεζουέλα 2015

Διάρκεια: 105’Πρωταγωνιστούν: Mirtha Ibarra, Erdwin Fernadez, Yenisse Soria

31 Δεκεμβρίου 1958, παραμονές της Κουβανικής Επανάστασης. Ένας σπάνιος πίνακας εξαφανίζεται από το σπίτι μιας όμορφης πλούσιας χήρας στην Αβάνα. Η σχέση μεταξύ τους εν μέσω της έρευνας και άλλων γεγονότων, αποκαλύπτει σιγά-σιγά την ιστορία τόσο του σπιτιού όσο και της ίδιας της οικογένειας. Η άφιξη των γενειοφόρων επαναστατών στην Αβάνα, αλλάζει την μοίρα όλων.

13/10 Βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους (Ιράν)

The scarecrows die too, Manicure , Ayoob, Temporary, Zona, Periodicity, Ice water, The cemetery men, It rains slowly, The little boy, For sale, Are you volleyball?!, Hostess, Icky, Animal, Rope, Not Yet, The fan!?

14/10 Drifters (Σουηδία)

Σενάριο: Peter Grönlund

Σκηνοθεσία: Peter Grönlund

Πρωταγωνιστούν: MalinLevanon, Lo Kauppi, Tomas Neumann, KalledMustonen, Harry Friedländer, Ulf Stenberg, Peter Viitanen

Ετος: 2015

Διάρκεια: 92΄

Η εξαρτημένη από τα ναρκωτικά Μίννα, προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον εθισμό της, βρίσκει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον οφειλέτη της, τον τοπικό αντιπρόσωπο ναρκωτικών, τον οποίο έχει εξαπατήσει.

Στην πορεία, καταλήγει στο αυτοκίνητο της Katja, μιας ανύπαντρης αλκοολικής μητέρας, που αγωνίζεται να πάρει πίσω το παιδί της, την επιμέλεια του οποίου της έχουν αφαιρέσει, λόγω του εθισμού της.

Στην αφετηρία μιας απροσδόκητης και φιλελεύθερης φιλίας σε αυτό το σκανδιναβικό δράμα – θρίλερ, οι δύο γυναίκες εγκαθίστανται μαζί σε ένα απομακρυσμένο camp, καταφύγιο «για drifters» όλων των προελεύσεων.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Guldbagge Awards 2016: Καλύτερης ηθοποιού, κουστουμιών, μοντάζ, σκηνοθεσίας, , παραγωγής

San Sebastián International Film Festival 2015: βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη

Επταήμερο διεθνές αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων
Back to top button
Close