Επικαιρότητα

Εξαιρετικό προϊόν η ρίγανη του Κόζιακα – Έγινε η μοριακή ταυτοποίηση!

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα από το Επιμελητήριο Τρικάλων, για τη σπουδαιότητα της μοριακής ταυτοποίησης της Ρίγανης Κόζιακα και τις δυνατότητες αξιοποίησής της.

Εξαιρετικό προϊόν η ρίγανη του Κόζιακα, και θα αποτελέσει πρότυπο σύγκρισης για άλλους βιοτύπους ρίγανης

Οι αξιότιμοι εισηγητές της εκδήλωσης, ήταν οι Δρ Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ*, Δρ Φωτεινή Μυλωνά, Δρ Κατερίνα-Μαργαρίτα Κουκ, Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου και ο Δρ Νίκος Κρίγκας.

Εξαιρετικό προϊόν η ρίγανη του Κόζιακα

Παρουσιάσανε δε τα αποτελέσματα του ερευνητικού τους έργου…

που είχε ως στόχο τη μοριακή ταυτοποίηση της Ρίγανης του Κόζιακα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο και η οποία χαρακτηρίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων τους, ως ένα εξαιρετικό προϊόν.

Η κυρία Μαλούπα τόνισε ότι, η καταγραφή του βιοτύπου της Ρίγανης Κόζιακα στη διεθνή βάση δεδομένων θα διασφαλίσει τη χρήση της και θα αποτελέσει πρότυπο σύγκρισης για άλλους βιοτύπους ρίγανης, δημιουργώντας μια δυναμική στο συγκεκριμένο προϊόν.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Γιαγιάκος…

αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε την κα Μαλούπα και τους ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τόνισε τη σπουδαιότητα της ταυτοποίησης της Ρϊγανης Κόζιακα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Προσθέτοντας ότι… η ταυτοποιημένη πλέον, Ρίγανη Κόζιακα θα είναι και το μοναδικό αυτό συστατικό το οποίο θα πιστοποιήσει το ΤΡΙΚΑΛΙΝΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), διαδικασία την οποία έχει ήδη ξεκινήσει το Επιμελητήριο Τρικάλων καταθέτοντας σχετικό φάκελο.

Επίσης, ο κ. Γιαγιάκος ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με την έναρξη διαδικασιών ταυτοποίησης και άλλων αυτοφυών φυτών του Κόζιακα όπως το Μπιτούνι, το Άγριο Τριαντάφυλλο, η Μέντα, το Τσάι του Βουνού και το Μελισσόχορτο.

Τέλος, ανάφερε ότι το Επιμελητήριο Τρικάλων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας μητρώου παραγωγών-καλλιεργητών αρωματικών φυτών ώστε να υπάρχει άμεσα η δυνατότητα χαρτογράφησης της δυναμικής αλλά και της ποικιλίας των καλλιεργειών της Π.Ε. Τρικάλων.

*Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (Θέρμη, Θεσσαλονίκη)

***Να σημειώσουμε ότι «H Ρίγανη του Κόζιακα και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης» θα παρουσιαστεί και στο 14ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη…

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 από τις 9:30 έως τις 21:00 στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν με τη βράβευση ανθρώπων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας.

Εξαιρετικό προϊόν η ρίγανη του Κόζιακα

*** Δείτε τα Τελευταία Δημοσιεύματα για τα Τρίκαλα,  Ειδήσεις που μας αφορούν, Ειδήσεις - Γεγονότα, από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο Trikala365.gr
Tags
Back to top button