ΧΡΟΝΙΚΑ

Γιατί αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου

Η τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μετάβασης από τη χειμερινή στη θερινή ώρα.

Γιατί αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου! Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την αλλαγή της ώρας και τι κερδίζουμε ως αντάλλαγμα για τον χαμένο χρόνο;

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας…

Μεταφέροντας τις καθημερινές δραστηριότητές μας κατά μία ώρα μπροστά από τον πραγματικό χρόνο (που καθορίζεται από την πορεία του ήλιου), εκμεταλλευόμαστε περισσότερο το φως και γλιτώνουμε συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πότε εφαρμόστηκε η αλλαγή της ώρας;

Η οριστική υιοθέτηση του μέτρου αποφασίστηκε το 1973 – μετά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση του 1971- και άρχισε να εφαρμόζεται από το 1975.

Η ιδέα, ωστόσο, χρονολογείται από τις αρχές του αιώνα, όταν ο William Willett, το 1907, πρότεινε ανεπιτυχώς στη βρετανική κυβέρνηση την αλλαγή της ώρας.

Το 1916, μεσούντος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, τόσο η Γερμανία όσο και η Αγγλία γύρισαν τα ρολόγια τους.

Το 1918, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επισημοποιήσουν την αλλαγή της ώρας, αλλά αναγκάστηκαν να αποσύρουν το μέτρο εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στην Ελλάδα, μία πρώτη απόπειρα έγινε το 1932, αλλά χωρίς επιτυχία.

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 1975, μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

*** Έτσι, σε λίγες μέρες από τώρα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 03:00 τα ξημερώματα, θα πρέπει να γυρίσουμε του δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά ώστε να δείχνουν 04:00.

Τα… παιχνίδια με τον χρόνο τελειώνουν ύστερα από 7 μήνες, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η τελικά …

… Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας…

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας. [ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ]

Γιατί αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου;

*** Δείτε τα Τελευταία Δημοσιεύματα για τα Τρίκαλα,  Ειδήσεις που μας αφορούν, Ειδήσεις - Γεγονότα, από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο Trikala365.gr
Back to top button