Ιερά Μονή Βυτουμά Τρικάλων

Είναι κτισμένη στη βουνοπλαγιά του Κόζιακα, σε υψόμετρο περίπου 540μ., σ’ ένα τοπίο καταπράσινο, όπου αφθονούν τα νερά και  “οργιάζει”  η βλάστηση.

Ιερά Μονή Βυτουμά Τρικάλων – Από τη θέση του μοναστηριού αγναντεύεις άλλοτε προς το βουνό και άλλοτε προς τον κάμπο, ο οποίος ξανοίγεται μπροστά σου σε απέραντη έκταση και χάνεται στα βάθη του ορίζοντα.

Το μοναστήρι φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επειδή οι κτήτορες ήθελαν να τιμήσουν την Παναγία.

Την ημέρα της εορτής τελούνται δύο Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη τις πολύ πρωινές ώρες και αμέσως μετά η πανηγυρική, που συνήθως είναι αρχιερατική. Άλλη πανήγυρη τελείται την Παρασκευή της διακαινησίμου εβδομάδας, που είναι της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία σχηματίζεται πομπή και λιτανεύεται η ιερά εικόνα και άγια λείψανα.

Η εικόνα της Παναγίας

Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις μια εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν στην Καλαμπάκα, κάποτε έφυγε από τη θέση της. Όλοι τότε ανησύχησαν και ξανοίχθηκαν για την ανεύρεση της.

Δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν τη βρήκαν στο χώρο, που είναι σήμερα το μοναστήρι. Γεμάτοι χαρά, την πήραν και την ξανατοποθέτησαν στη θέση της.

Το φαινόμενο αυτό, λέγεται ότι επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τούτο, όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, υποκίνησε τους παράγοντες και τους χριστιανούς να κτισθεί στην τοποθεσία αυτή μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας.

Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, μοναχοί και χριστιανοί της περιφερείας τρέφουν προς την Παναγία απεριόριστο σεβασμό και με χαρακτηριστική ευλάβεια της αποδίδουν κάθε τιμή.

Ιερά Μονή Βυτουμά Τρικάλων
Back to top button