Καταρράκτες του Ληθαίου ποταμού στα Τρίκαλα;

Και όμως υπήρχαν και ήταν και αρκετά εντυπωσιακοί… εξυπηρετώντας ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας την διοχέτευση του νερού από την παλιά κοίτη του Ληθαίου στον μυλαύλακα και εν συνεχεία στον νερόμυλο του Μπάρδα στην Πατουλιά.

Καταρράκτες του Ληθαίου ποταμού στα Τρίκαλα; Οι καταρράκτες, ύψους τριών περίπου μέτρων, βρίσκονταν στην τοποθεσία όπου σήμερα λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Τρικκαίων κοντά στο Ριζαριό.

Το ακριβές σημείο φαίνεται στο τοπογραφικό που δημοσίευσε ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος στο βιβλίο του «Οι Ανατολικοί Παραπόταμοι Του Πηνειού Στο Νομό Τρικάλων» (σελ. 109)

Αυτούς τους καταρράκτες απολαμβάνει στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ο νεαρός τότε Θωμάς Ζιώγας, αλλά και τα παιδιά της φωτογραφίας (ακόμη περισσότερο) μέσα στα νερά του ποταμού.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το αρχείο του αείμνηστου Θωμά Ζιώγα.

Στην φωτογραφία τα κορίτσια του Γυμνασίου Τρικάλων κατά την διάρκεια ημερήσιας εκδρομής στις 16 Μαΐου 1936 στους καταρράκτες του ποταμού Ληθαίου. Ανάμεσα στις μαθήτριες διακρίνουμε τους καθηγητές Β. Καλυβιώτη, Στ. Νταϊλιάνη, Γ. Πάσχο και Γ. Κακκάβα.

Καταρράκτες του Ληθαίου ποταμού στα Τρίκαλα

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Νεκτάριου Κατσόγιαννου

Σωτήρης Κύρμπας : Σελ.f/b

Καταρράκτες του Ληθαίου ποταμού στα Τρίκαλα;
Back to top button