Κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις στα νύχια -Τι αποκαλύπτουν για την υγεία

Είναι ένα από τα σημεία του σώματος στα οποία δίνουμε προσοχή -κυρίως όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι.

Κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις στα νύχια -Τι αποκαλύπτουν για την υγεία – Τα νύχια μας μπορούν να πουν πολλά και να δώσουν μια συνολική εικόνα για την υγεία μας. Αρκεί να τα «ακούσουμε».

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει -αν φυσικά είστε τέτοιος τύπος- ότι ορισμένοι φίλοι σας ή γνωστοί, έχουν στα νύχια κάποιες χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές-ραβδώσεις, οι οποίες εμφανίζονται περίπου στο 20% του ενήλικου πληθυσμού.

Κάθετες ραβδώσεις

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι απλώς ένα σημάδι γήρανσης, αναφέρει η Αμερικανίδα δερματολόγος Ivy Lee.

Τα νύχια περιέχουν κυρίως κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Με τον ίδιο τρόπο που η επιδερμίδα γίνεται ξηρή, τα μαλλιά πιο τραχιά, έτσι και τα νύχια αλλάζουν.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι κάθετες ραβδώσεις στα νύχια μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια μόνο ράβδωση στη μέση του νυχιού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας έλλειψης θρεπτικών ουσιών όπως η πρωτεΐνη ή το φολικό οξύ.

Οριζόντιες ραβδώσεις

Είναι γνωστές και ως γραμμές του Beau και είναι αρκετά πιο σπάνιες από τις κάθετες.

Μπορεί να οφείλονται σε νόσους όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η χρόνια παρωνυχία, επομένως παρατηρήστε το δέρμα και τα δάχτυλά σας για σημάδια ερυθρότητας ή κάποιο εξάνθημα.

Ένας υπερλειτουργικός ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των νυχιών, του δέρματος και της τρίχας, με αποτέλεσμα -σε ορισμένες περιπτώσεις- την εμφάνιση ραβδώσεων.

Εάν και τα 20 νύχια σας αναπτύξουν ταυτόχρονατις γραμμές του Beau, υπάρχει περίπτωση αυτό να ωφείλεται σε πνευμονία, παρωτίτιδα ή πρόβλημα με την καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά.

Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας μόλις δείτε αλλαγές στα νύχια σας.

Κάθετες και οριζόντιες ραβδώσεις στα νύχια – trikala365.gr

Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΥΓΕΙΑ” η επισκεφθείτε την σελίδα Trikala365.gr/magazine

Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Ροή Δημοσιευμάτων

Back to top button