Κοροναϊός – «Πέφτουν» από σήμερα τα πρώτα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Κοροναϊός – «Πέφτουν» από σήμερα τα πρώτα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Η προθεσμία που είχαν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έληξε χθες το βράδυ, και όσοι επέλεξαν να μην… τσιμπηθούν θα βρεθούν από σήμερα αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Συνολικά 2.731.838 πολίτες 60 ετών και πάνω έχουν εμβολιαστεί και από τους 550.000 ανεμβολίαστους όταν στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους, έκαναν το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 217.000.

Εξαιρούνται όσοι έκαναν 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’οικόν εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.

Πρόστιμο από σήμερα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Από σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2022, ξεκινούν οι διαδικασίες για την  επιβολή των πρώτων προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία για όσους δεν έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Χθες Κυριακή (16/1/22) αρκετοί ηλικιωμένοι έσπευσαν έστω και την τελευταία στιγμή στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν, όταν συνειδητοποίησαν πως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Ωστόσο, περίπου 307.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία ενέργεια για τον εμβολιασμό τους.

Κι αυτό, παρότι το ρίσκο διασωλήνωσης αυξάνεται κατά 25 φορές σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 65 ετών, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους εμβολιασμένους.

Επίσης, το 51% των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και το 81% των θανάτων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία πολίτες αυτής της ηλικίας που δεν έχουν καμία εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: 217.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν από τις 30 Νοεμβρίου

Από τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εξαγγέλθηκε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού 217.000 άνθρωποι στις ηλικίες που εμπίπτουν στον νόμο για την επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τότε και μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί αυξήθηκαν πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού στους άνω των 60 ετών φτάνουν σήμερα τους 2.761.838 πολίτες και καταλαμβάνουν ποσοστό 90% ανάμεσα στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Στο 90% είναι το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Αναλυτικά, οι εμβολιασμοί μαζί με τα ραντεβού έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

85 ετών και άνω: 82,2%

80-84 ετών: 90%

75-79 ετών: 92,1%

70-74 ετών: 92,3%

65-69 ετών: 91%

60-64 ετών: 88,4%

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών: Ποιοι εξαιρούνται από τα πρόστιμα

Ωστόσο, πάνω από 300.000 πολίτες δεν πείστηκαν να κάνουν το βήμα και από σήμερα Δευτέρα (17/1/22) αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του νόμου, που σημαίνει πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Από την επιβολή προστίμων εξαιρούνται:

Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.

Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και έχουν προχωρήσει σε καταχώρηση του εμβολιασμού τους το Μητρώο Εξωτερικού και την πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.

Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. Κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζονται οι αιτήσεις εξαίρεσης, δεν επιβάλλονται κυρώσεις.

Ωστόσο, όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση και για να μην τους καταλογιστεί το πρόστιμο, θα πρέπει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

Κοροναϊός – «Πέφτουν» από σήμερα τα πρώτα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – trikala365.gr

Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ” – Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Ροή Δημοσιευμάτων

Back to top button