Το είδες αυτό;

Μαθητές αποτύπωσαν ένα ποίημα σε εικόνες! | ΦΩΤΟ

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την έκδοση του ποιήματος του Μ. Σαχτούρη «Ο στρατιώτης ποιητής», εικονογραφημένου από τον μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων Αποστόλη Αναγνώστου και τον αδερφό του Γεώργιο Αναγνώστου

Μαθητές αποτύπωσαν ένα ποίημα σε εικόνες! Η Ποίηση αποτελεί φυγή, απόδραση σε κόσμους που φτιάχνουμε με την φαντασία μας.

Ένα ταξίδι εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων για να εκπληρώσουμε αυτά που θα θέλαμε να ζήσουμε, αλλά δυστυχώς σε πολλές των περιπτώσεων μένουν στην φαντασία και στη σκέψη μας, ως ανεκπλήρωτοι πόθοι.

Η Ποίηση για τον καθένα από εμάς αποτελεί κάτι το ξεχωριστό και το διαφορετικό, είναι η ανάσα των συναισθημάτων και γιατί όχι κάποιες φορές των αισθημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο εορτασμός της συμπίπτει με την Εαρινή Ισημερία, την αρχή της άνοιξης.

Κι όπως η άνοιξη φέρνει το φως και την ανανέωση-αναγέννηση της φύσης, έτσι και η ποίηση, όσο περισσότερο «μιλάει» για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, τόσο περισσότερο φωτίζει, τόσο περισσότερο βοηθάει στην πνευματική και ψυχική αναγέννηση του ανθρώπου.

Χιλιάδες χρόνια τώρα, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, αφού «η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» (Γ. Σεφέρης), αφού «η ποίηση είναι μια ανθρώπινη καρδιά φορτωμένη όλο τον κόσμο» (Ν. Βρεττάκος), αφού «κατά λάθος ο κόσμος είναι μια ποίηση» (Ο. Ελύτης).

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων γιορτάζει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης…

με την έκδοση του ποιήματος του Μ. Σαχτούρη «Ο στρατιώτης ποιητής», εικονογραφημένου από τον μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων Αποστόλη Αναγνώστου και τον αδερφό του Γεώργιο Αναγνώστου.

Η εικονογράφηση του συγκεκριμένου ποιήματος έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Πολύτροπη λογοτεχνία», που υλοποιήθηκε στο σχολείο κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κας Θεοδώρας Φαλαγκάρα.

Ο μαθητής, με το ταλέντο, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, κατάφερε να «ζωντανέψει» το ποίημα στα μάτια της σχολικής κοινότητας και να το κάνει να μιλήσει κατευθείαν στην καρδιά μαθητών και εκπαιδευτικών, για ένα θέμα πάντα, δυστυχώς, επίκαιρο: τον πόλεμο και τις συνέπειές του.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων συγχαίρει δημόσια τους νεαρούς δημιουργούς, θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει τη σημασία της υλοποίησης κάθε είδους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη δύναμη των εναλλακτικών και μη τυπικών μεθόδων μάθησης και φυσικά τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες των μαθητών του σχολείου.

Το κόμικ έχει εκτυπωθεί σε πολλά αντίγραφα και θα μοιραστεί στα σχολεία της πόλης και σε διάφορες υπηρεσίες καθώς επίσης θα αναρτηθεί η ηλεκτρονική του μορφή στο διαδίκτυο.

Όποιος επιθυμεί να παραλάβει τυπωμένο αντίγραφο μπορεί να επικοινωνήσει με το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων στο τηλέφωνο 2431028977.

Ο στρατιώτης ποιητής

Δεν έχω γράψει ποιήματα
μέσα σε κρότους
μέσα σε κρότους
κύλησε η ζωή μου

Τη μιαν ημέρα έτρεμα
την άλλη ανατρίχιαζα
μέσα στο φόβο
μέσα στον φόβο
πέρασε η ζωή μου

Δεν έχω γράψει ποιήματα
δεν έχω γράψει ποιήματα
μόνο σταυρούς
σε μνήματα
καρφώνω

Μαθητές αποτύπωσαν ένα ποίημα σε εικόνες!

*** Δείτε τα Τελευταία Δημοσιεύματα για τα Τρίκαλα,  Ειδήσεις που μας αφορούν, Ειδήσεις - Γεγονότα, από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο Trikala365.gr
Back to top button