Μερομήνια 2023 – 2024: Πρακτική πρόβλεψη καιρού

Τα Μερομήνια ή Ημερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο.

Μερομήνια 2023 – 2024: Πρακτική πρόβλεψη καιρού –  Δείτε τι θα συμβεί, σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα μερομήνια…στο trikala365.gr

Τα μερομήνια 2022 – 2023 προβλέπουν τα ακόλουθα για τους επόμενους 12 μήνες:

Σεπτέμβριος 2023

Φυσιολογικές θερμοκρασίες στα νότια, ελαφρώς χαμηλότερες σε βόρεια και κεντρική χώρα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

1-10 Στις αρχές του φθινοπώρου (σε συνέχεια των ζεστών ημερών του Αυγούστου) θα εμφανιστούν σύντομα κύματα ζέστης ενώ θα έχουμε μικρή πιθανότητα βροχής σε ορισμένες περιοχές της χώρας (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) το πρώτο 10ημερο. Θερμοκρασίες κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, χαμηλοί άνεμοι (3 έως 4 Bf) και ήρεμες θάλασσες.

11-23 Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένουμε για το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Αρκετά καλός καιρός χωρίς ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα.

24-30 Στη τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2023, και το τέλος του μήνα, ο καιρός δείχνει να φθινοποριάζει με κατά τόπους φαινόμενα ανά την Ελλάδα (ασθενείς – σποραδικές βροχοπτώσεις) μικρής έντασης και σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή οι θερμοκρασίες.

Οκτώβριος 2023

Στο τελευταίο δεκαήμερο η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

1-7 Ο καιρός για τον Οκτώβριο του 2023 και κατά την πρώτη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ήπιος. Για όλο το μήνα άνεμοι έως 4 Bf και θερμοκρασία έως 23°C.

8-18 Ήπιος και δροσερός συνεχίζει ο Οκτώβρης για το υπόλοιπο διάστημα χωρίς να αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και βροχές (θα έχουμε ανομβρία).

19-31 Απότομη αλλαγή του καιρού. Προβλέπεται η πρώτη κακοκαιρία για το φετινό φθινόπωρο με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

Νοέμβριος 2023

1-7 Απότομη αλλαγή του καιρού, προβλέπεται η πρώτη σοβαρή κακοκαιρία για το φετινό φθινόπωρο με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

8-14 Ο Νοέμβριος, τη δεύτερη εβδομάδα, είναι ήπιος χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα (θα έχουμε λίγες βροχές και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες).

15-21 Έντονη επιδείνωση του καιρού. Συνεχόμενη κακοκαιρία. Θα έχουμε έντονες βροχές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πλημμύρες (πλημμυρικά φαινόμενα).

22-25 Καλοκαιρία στις αρχές της τρίτης εβδομάδας με αρκετή ηλιοφάνεια και ζεστές μέρες για την εποχή.

25-30 Επιδείνωση του καιρού και πάλι με αρκετές βροχοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Θερμοκρασία έως 14°C.

Δεκέμβριος 2023

Το πρώτο δεκαήμερο με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας, αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας.

Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ήπιος σταδιακά και μαλακός καιρός, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

1-10 Ο Δεκέμβριος του 2023 θα ξεκινήσει με έντονα καιρικά φαινόμενα και η χώρα μας θα δοκιμαστεί. Η θερμοκρασία θα κάνει «βουτιά» και θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες. Έντονοι άνεμοι σε όλη την Ελλάδα και ισχυρές βροχοπτώσεις με πλημμυρικά φαινόμενα.

11-18 Συνεχίζεται η κακοκαιρία και στα μέσα Δεκεμβρίου. Προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα και συνεχόμενη κακοκαιρία. Θα έχουμε βροχές και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια σε όλη τη χώρα.

19-31 Ο καιρός τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι πολύ κρύος με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές. Αναμένονται χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά της χώρας αλλά και στα πεδινά έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Χριστούγεννα (Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023) θα έχουμε τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις ακόμα και σε νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ιανουάριος 2024

Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

1-7 Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με βαρυχειμωνιά. Ο καιρός τον Ιανουάριο του 2024 κατά το πρώτο πενθήμερο, αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και άνεμοι έως 08 Bf. Τα Θεοφάνεια (06 Ιανουαρίου 2024) θα εορταστούν με καλό σχετικά καιρό (ηλιοφάνεια με «ανεκτό» κρύο).

8-14 Συνεχίζεται η κακοκαιρία έως τα μέσα Ιανουαρίου. Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας. Ο Ιανουάριος θα έχει πολύ κρύο σε όλη τη χώρα.

15-21 Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με μικρή όμως άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).

22-28 Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας ολίγων ημερών που είχαμε, αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2024. Δριμύ ψύχος με βροχή, αέρα και χιονοπτώσεις.

29-31 Περεταίρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.

Φεβρουάριος 2024

Κακοκαιρία στο ξεκίνημα του μήνα και από τις 6 -10 απότομη αλλαγή και σταδιακά από τα δυτικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρκετές βροχές και καταιγίδες από δυτικά προς ανατολικά.

1-8 Ο Φεβρουάριος του 2024 την πρώτη εβδομάδα θα μας φέρει βροχές στα πεδινά της χώρας και χιόνια στα ορεινά. Τσουχτερό το κρύο σε όλη τη χώρα.

9-15 Ο καιρός θα βελτιωθεί και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου δεν αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (θα σημειωθούν ενδεχομένως τοπικές βροχές). Η ημέρα των ερωτευμένων (14.02.2024) – γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, θα εορταστεί με καλό καιρό και «ζεστή« αγκαλιά.

16-29 Ο καιρός στο τέλος του Φεβρουαρίου προβλέπεται να επιδεινωθεί και να είναι βροχερός (βροχές και καταιγίδες) αλλά με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μάρτιος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Τελευταίο δεκαήμερο άστατος καιρός μόνο στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

1-7 Ο Μάρτιος του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει με επιδείνωση του καιρού. Πτώση της θερμοκρασίας με πολλές βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα της Ελλάδας. Τσικνοπέμπτη (07.03.2024) θα κάνουμε με σχετικά καλό καιρό (θα έχουμε κρύο άλλα όχι βροχή).

8-14 Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου για το 2024 θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας με βροχές. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά υψόμετρο.

15-21 Μετά τα μέσα Μαρτίου ο καιρός θα εμφανίζει μία εικόνα με συνεχόμενη κακοκαιρία. Βαρυχειμωνιά με θυελλώδεις βοριάδες, παγετό και χιόνια ακόμη και στην Αττική. Το Καρναβάλι (Απόκριες έχουμε 17.03.2024) ενδεχομένως να επηρεαστεί από τον κακό καιρό του Μαρτίου. Το πέταγμα του χαρταετού για την Καθαρή Δευτέρα (18.03.2024) θα γίνει με δυσκολία για φέτος.

22-31 Ο Μάρτιος «απόφασίζει» να μας απόχαιρετήσει με σημαντική βελτίωση του καιρού τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (με εξαίρεση μία ημέρα ενδεχομένως με αρκετή βροχή). Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (εθνική εορτή – Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024) θα γίνει με πολύ καλό καιρό.

Απρίλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

1-7 Ο καιρός της πρώτης εβδομάδας τον Απρίλιο, θα παρουσιάζει μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι

8-14 Ο καιρός της πρώτης εβδομάδας τον Απρίλιο, θα παρουσιάζει μικρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και θα επικρατήσουν δυνατοί άνεμοι

15-21 Είναι ώρα να απόχαιρετήσουμε τον χειμώνα. Όχι δεν είναι «ψέμα». Από τα μέσα του Απριλίου 2024 ο καιρός είναι καλός και ανοιξιάτικος. Άρχισε να «μυρίζει» άνοιξη για τα καλά.

22-30 Κυριακή των Βαΐων 2024 θα έχουμε καλό καιρό. Η Μεγάλη Εβδομάδα 2024 ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες (ίσως) κατά τόπους βροχές.

Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

1-14 Πρωτομαγιά θα κάνουμε με λαμπερό ήλιο και θερμοκρασία έως 24°C. Γενικά, την Μεγάλη Εβδομάδα θα έχουμε καλό καιρό. Η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει με ανοιξιάτικό καιρό. Το Πάσχα (Κυριακή5 Μαΐου 2024) θα έχουμε πολύ καλό καιρό.

15-21 Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές και έντονες μπόρες – καταιγίδες (κεραυνούς κλπ) κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

22-31 Τα τέλη του μήνα αναμένονται χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού. Τις περισσότερες μέρες ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός με ανέμους έως 4 Bf.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

1-16 Ο Ιούνιος του 2024 θα μας έρθει με πρόσκαιρη κακοκαιρία ● Του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024) ο καιρός αναμένεται άστατος με λίγες βροχές και δυνατούς ανέμους.

17-21 Στα μέσα του Ιουνίου 2024 θα επιστρέψει η καλοκαιρία με άνοδο της θερμοκρασίας και ζέστη (…ώρα να ξεχυθούμε σε καφετέριες, παραλίες κλπ).

22-30 Ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και σύμφωνα με τα καιρικά δεδομένα της εποχής. Θερμοκρασίες έως 29°C (ενδεχομένως να έχουμε και τους πρώτους καύσωνες του καλοκαιριού) και αέρηδες έως 4 Bf.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.

1-7 Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2024 ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονο μελτέμι. Θερμοκρασία έως 32°C.

8-21 Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2024 αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και καύσωνας. Τα πρώτα κλιματιστικά παίρνουν μπροστά.

22-31 Έντονη ζέστη – καύσωνας το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη (καμίνι όλη η χώρα). Μελτέμια στο Αιγαίο βελτιώνουν ελαφρώς την κατάσταση. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του καιρού (ζέστη & αέρας).

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

1-14 Για τα «μπάνια του λαού», ο καιρός προβλέπεται να είναι φυσιολογικός για την εποχή. Αρκετή ζέστη με τα αυγουστιάτικα μελτέμια στο Αιγαίο να δροσίζουν και να βελτιώνουν το αίσθημα ζέστης.

15-21 Το δεύτερο δεκαήμερο τον Αύγουστο του 2024 αναμένεται να έχει αρκετή ζέστη (καύσωνας). Τοπικές μπόρες και ξαφνικά μπουρίνια ενδεχομένως να «χτυπήσουν» την Βόρεια Ελλάδα (στα παραθαλάσσια μέρη) ● Την ημέρα της Παναγίας (Πέμπτη 15.08.2024) θα έχουμε αρκετή ζέστη και απόυσία ανέμων.

22-31 Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να γίνει με αίθρια καιρικά φαινόμενα, λίγους ανέμους στα πελάγη και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή (έως 31°C).

Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες

Η μέθοδος είναι πολύ απλή για όσους γνωρίζουν τα μερομήνια.

Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.

Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ. [ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ]

*** Σημειώνεται ότι τα μερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να αντικαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.

Μερομήνια 2023 – 2024: Πρακτική πρόβλεψη καιρού – trikala 365 +

– Δείτε καταχωρήσεις  στην κατηγορία “ΑΤΖΕΝΤΑ”

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button