Μονή Αγίων Θεοδώρων

Μονή Αγίων Θεοδώρων …Στις αναφορές που υπάρχουν για την ιστορία της μονής των Αγίων Θεοδώρων αναφέρουμε αυτήν της Οσιολογιοτάτης αγιοστεφανίτισσας…

Μοναχής Θεοτέκνης μέσα από το βιβλίο της «το πέτρινο δάσος» όπου εκτός των άλλων αναφέρονται και τα εξής ενδιαφέροντα

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το μοναστήρι

«…Το μονύδριο των αγίων Θεοδώρων ήταν παλαιότατα ιδρυμένο, πιθανώς στα μέσα ή τέλη του 14ου αιώνα και με κτιτορική διαθήκη αφιερώθηκε ως μετόχιο στην ακμαία μονή Μεγάλου Μετεώρου.

Αυτό συνάγεται από διασωθέν σιγιλλιώδες γράμμα του έτους 1541, του Νεόφυτου Α΄ Λαρίσης (1540-1550), διαδόχου του Αγίου Βησσαρίωνος Β΄.

Ο εν λόγω μητροπολίτης επικυρώνει προγενέστερα γράμματα, ήτοι: του Οικουμενικού πατριάρχη Ευθυμίου (1410-1416), των μητροπολιτών Λαρίσης Αντωνίου (1333-1363) και Ιωάσαφ (1383-1401/2), των επισκόπων «ΣΤΑΓΩΝ» Ξενοφόντως (1340-1341) και Νείλου(1362-1377) καθώς και των «σεβαστών βασιλέων» (=Συμεών και Ιωάννη Ούρεση), τα οποία είχαν εκδοθεί υπέρ των μονυδρίων….».

Η ανάβαση και εδώ γίνονταν με δίχτυ, όπως και στις μονές των Μετεώρων καθώς μαρτυρούν τα ξύλινα καρούλια που σώζονται ακόμα στις θέσεις τους.

Μια σημαντική ανακαίνιση φαίνεται να έλαβε χώρα το 1718 καθώς μας πληροφορεί σχετική επιγραφή που υπήρχε εδώ και μια ακόμα το 1762 ενώ με Οθωμανικό διάταγμα της 25/03/1833 η μονή κατέστη μετόχι της ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων για να συγχωνευτεί εκ’ νέου πάλι με το βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 69/23-03-1887, σ. 201).

Το έτος 1922 εκατόν δέκα εννέα κάτοικοι της γύρω περιοχής με αίτημά τους στην ιερά σύνοδο και το υπουργείο εκκλησιαστικών ζητούν αποστολή ιερομονάχου στη μονή με την δέσμευση να καλύπτουν αυτοί τα έξοδα συντήρησης.

Στις 9 Μαρτίου 1891, ημέρα της πανήγυρης της μονής, υπό το βάρος προσκυνητών υποχωρεί το δάπεδο με συνέπεια να καταγραφούν πολλοί τραυματισμοί και θάνατοι προσκυνητών από την πτώση, ενώ το έτος 1960 προκλήθηκε πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα των κελιών και ως από θαύμα γλίτωσαν τα ιερά λείψανα και το καθολικό της μονής.

Το 1972 η πρώτη γυναικεία αδελφότητα…

Το 1972 εγκαταστάθηκε στην μονή η πρώτη γυναικεία αδελφότητα για να ξεκινήσει, λίγο αργότερα, μια νέα ανακαίνιση που όμως δεν τελεσφόρησε κάτι που κατέστη δυνατόν να γίνει με προσωπικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» κ.κ. Σεραφείμ ενώ το 2003 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η ιδρυτική πράξη περί σύστασης γυναικείας Ιεράς μονής των Αγίων Θεοδώρων Καλαμπάκας της Μητρόπολης «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ».

Τον Ιούνιο του 2007 θεμελιώθηκε από τον κ.κ. Σεραφείμ το νέο καθολικό και στις 7 Μαρτίου του 2009 τελέστηκε η πρώτη θεία λειτουργία.

Τελειώνουμε την αναφορά μας τούτη με την επισήμανση πως το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων τυγχάνει της αγάπης των πιστών της ευρύτερης περιοχής καθώς έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις που με την μεσιτεία των Αγίων Θεοδώρων καταγράφονται «θαύματα»!!!

Παλαιότερα στην πανήγυρη της μονής οι προσκυνητές που έρχονταν εδώ για προσκύνημα δεν είχε προηγούμενο πράγμα που αποδεικνύει την αγάπη και σεβασμό των ανθρώπων της περιοχής που κρατάει, ως παράδοση, μέχρι σήμερα κατατάσσοντας την μονή ως την πλέον λαοπρόβλητη.

Επίσκεψη στη μονή

Στο 7ο χιλ. επί της Ε.Ο Καλαμπάκας – Τρικάλων στρίβης αριστερά προς οικισμό Αγίων Θεοδώρων

Μονή Αγίων Θεοδώρων

Back to top button