Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες στα Τρίκαλα με τον «Κουρέα της Σεβίλης» | 10/2/24

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για σχολεία και συλλόγους στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Τρικκαίων...

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες στα Τρίκαλα με τον «Κουρέα της Σεβίλης» – Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες παρουσιάζουν στα Τρίκαλα την όπερα του Gioachino Rossini σε λιµπρέτο του Cesare Sterbini «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» σε προσαρμογή κειμένου και σκηνοθεσία για όλη την οικογένεια από τον Παύλο Εµµανουηλίδη.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για σχολεία και συλλόγους στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Τρικκαίων “Αθανάσιος Τριγώνης” την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, Πέµπτη 8 Φεβρουαρίου και Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ δύο παραστάσεις 09:00 & 11:00

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ δύο παραστάσεις 09:00 & 11:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ δύο παραστάσεις 09:00 & 11:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ μία παράσταση 18:00 με τα έσοδα να διατίθενται σε κοινωνικές δομές του Δήμου Τρικκαίων.

Υπόθεση

Το ποιητικό κείμενο του Τσέζαρε Στερµπίνι βασίζεται στο οµότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωµαρσαί αλλά και στο ποιητικό κείµενο του Τζουζέππε Πετροζελλίνι για την οµώνυµη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο (1782).

Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσµατα του κόµη Αλµαβίβα προκειµένου να παντρευτεί την όµορφη Ροζίνα,, την οποία ο ηλικιωµένος κηδεµόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του.

Με την βοήθεια του πολυµήχανου κουρέα Φίγκαρο, ο οποίος γνωρίζει τους πάντες και τον γνωρίζουν οι πάντες, ο Αλµαβίβα επιτυγχάνει.

Ο Κουρέας της Σεβίλης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώµης στις 20 Φεβρουαρίου 1816. Το 1833 αναφέρεται παράσταση της όπερας στο Σαν Τζάκοµο της Κέρκυρας.

Στην Αθήνα υπάρχουν στοιχεία για παράσταση–παρωδία (1837) και παρουσίαση της όπερας στο Φάληρο (1889).

Ακόµα, αναφέρονται παραστάσεις στο Δηµοτικό Θέατρο της Ερµούπολης της Σύρου (1872-73). Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1942.

Σημείωμά σκηνοθέτη

Η κλασική ερώτηση πριν, κατά τη διάρκεια και µετά το ανέβασµα ενός κλασικού έργου είναι: «Γιατί επιλέξατε ένα κλασικό έργο; Και γιατί το συγκεκριµένο;» Η απάντηση που πάντα θέλω να δίνω είναι «Ακριβώς επειδή είναι κλασικό.

Και επειδή είναι ωραίο» Τα «µεγάλα», «κλασικά», «εµβληµατικά» έργα, έχουν αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό: µπορείς να τα «δεις» και να τα «διαβάσεις», υπό το πρίσµα της εποχής τους, αλλά και της δικής σου.

Και να βρεις οµοιότητες, αναλογίες, διαφορές, προεκτάσεις µε τις οποίες αξίζει να ασχοληθείς, να παίξεις, να φωτίσεις. Και να έχεις ένα ωραίο ταξίδι Τα επόµενα ερωτήµατα που θέτεις ο ίδιος, είναι αυτά που καθορίζουν και το ταξίδι: «Πώς; Πότε; Πού;»

Οι απαντήσεις έρχονται µέσα από τυχαία – ή όχι και τόσο – γεγονότα, εικόνες και προβληµατισµούς «Πώς;» «Με µαριονέτες που κινούνται σαν ζωντανές». «Πότε;» «Σε µια εποχή µε ωραία µουσική, ωραία λόγια, ωραία ρούχα». «Πού;» «Σε ένα πλοίο που το λένε Σεβίλλη»

Ο Κουρέας της Σεβίλλης λοιπόν, µε τις µαγικές «Αθηναϊκές Μαριονέτες» του Βασίλη Αθανασάκη και της Τιτίκας Βόβορα, µε την µουσική από την όπερα του Ροσίνι και τα λόγια από το λιµπρέτο του Στρεµπίνι, σε µια διαφορετική Σεβίλλη που πλέει σε µια θάλασσα.

Με ηθοποιούς που δίνουν ακόµη µια πνοή στις µαριονέτες και ερµηνεύουν οι ίδιοι τις άριες της όπερας. Η χαρά του σκηνοθέτη. Τους ευχαριστώ για όλα. Κυρίως για το ταξίδι Παύλος Εµµανουηλίδης

Η ταυτότητα της παράστασης

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης»: Διασκευασµένη όπερα, διάρκεια 70 λεπτά

Συντελεστές

Μουσική: Gioachino Rossini
Λιµπρέτο: Cesare Sterbini
Μετάφραση, Προσαρµογή κειµένου, Σκηνοθεσία: Παύλος Εµµανουηλίδης
Σχεδιασµός, κατασκευή µαριονεττών: Βασίλης Αθανασάκης
Μουσική Διδασκαλία, Ενορχήστρωση: Σπύρος Παζιώτης
Σχεδιασµός – Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Αθανασάκης
Κοστούµια: Katerina Maksimovskaya, Αθηναϊκές Μαριονέτες, M-Paul
Σχεδιασµός Φωτισµού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Αθανασάκης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μαρκάκης, Γιώργος Βέργαδος, Έλλη Αγιαννίδη

Δανείζουν τις φωνές τους οι ηθοποιοί: (µε σειρά εµφάνισης)

Φιορέλλο: Σπύρος Μπιµπίλας
Κόµης Αλµαβίβα: Ορφέας Παπαδόπουλος
Φίγκαρο: Θανάσης Τσαλταµπάσης
Ροζίνα: Τερέζα Καζιτόρη
Μπάρτολο: Νίκος Τουρνάκης
Μπέρτα: Ματθίλδη Μαγγίρα
Αµπρόζιο: Παύλος Εµµανουηλίδης
Μπαζίλιο: Λευτέρης Ελευθερίου
Αξιωµατικός: Δηµήτρης Δηµητρόπουλος
Καπετάνιος: Σπύρος Παζιώτης
Ναύτες: Αντώνης Παπαβοµβολάκης, Βασίλης Αθανασάκης, Γιάννης Μακρίδης

Εµψυχώνουν τις µαριονέτες οι: Τιτίκα Βόβορα, Βασίλης Αθανασάκης, Μαργαρίτα Δηµητρούση, Νίκη Φρέρη και η οµάδα των Αθηναϊκών Μαριονετών

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιάννης Μακρίδης

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες ιδρύθηκαν το 1999 από τους µαριονετίστες Βασίλη Αθανασάκη και Τιτίκα Βόβορα.

Έχουν συνεργασθεί µε φορείς όπως η Γενική Γραµµατεία Ολυµπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ, το Ίδρυµα Γουλανδρή κλπ, για την παραγωγή και παρουσίαση παραστάσεων και έχουν συµµετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έχουν βραβευθεί, προάγοντας την πολιτιστική µας κληρονοµιά και το θέατρο µαριονέττας.

Οι παραστάσεις αντλούν από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, πρωτότυπα και κλασικά κείµενα: • ΠΙΝΟΚΙΟ του Βασίλη Αθανασάκη • ΑΙΣΩΠΟΣ 2000 του Πέτρου Ζαλώνη υπό την αιγίδα του Μουσείου ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ • ΚΟΠΠΕΛΙΑ της Κάρµεν Ρουγγέρη • ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ της Κάρµεν Ρουγγέρη • ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ της Κάρµεν Ρουγγέρη υπό την αιγίδα της επιτροπής Ολυµπιακών αγώνων • ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ, του Βασίλη Αθανασάκη • ΣΚΟΥΠΙΔΟΧΩΡΑ SOS του Βασίλη Αθανασάκη • ΡΟΥΜΠΕΣΤΙΝΣΚΙΝ της Τιτίκας Βόβορα • Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ της Τιτίκας Βόβορα • ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ του Βασίλη Αθανασάκη • Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ του Βασίλη Αθανασάκη • ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ του Βασίλη Αθανασάκη και Τιτίκας Βόβορα • Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ του Βασίλη Αθανασάκη • Ο ΤΖΑΚ ΚΑΙ Η ΦΑΣΟΛΙΑ της Τιτίκας Βόβορα • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ της Τιτίκας Βόβορα • ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ του Βασίλη Αθανασάκη • ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ του Βασίλη Αθανασάκη • Η ΜΗΛΙΑ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ του Βασίλη Αθανασάκη • ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΜΑΡΤΑΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ της Τιτίκας Βόβορα

Οι Αθηναϊκές Μαριονέτες στα Τρίκαλα με τον «Κουρέα της Σεβίλης» – trikala365.gr

– Δείτε: “ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ”η επισκεφθείτε τη σελίδα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ
– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στοGoogle News για τις σημαντικότερες ειδήσεις 

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button