Πέντε σημάδια SOS ότι έχετε αφυδατωθεί – Δεν είναι η δίψα

Πολύ συχνά ξεχνάμε ή παραλείπουμε να πιούμε νερό στη διάρκεια της ημέρας – Τι θα αισθανθούμε έαν αφυδατωθούμε; – Γιατί είναι καλύτερα να μην φτάνουμε στο σημείο να διψάσουμε

Πέντε σημάδια SOS ότι έχετε αφυδατωθεί – Δεν είναι η δίψα – Tο νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε λειτουργία του σώματος. Περισσότερο από το μισό μας βάρος είναι νερό, όπως και το 90% του αίματός μας, καθώς και το 75% του εγκεφάλου και των μυών μας.

Το νερό είναι το σημαντικότερο στοιχείο, μετά τον αέρα, για την επιβίωσή μας.

Πώς θα καταλάβουμε ότι είμαστε αφυδατωμένοι;

Εάν το στόμα σας είναι στεγνό και η γλώσσα σας «κολλάει», εάν κουράζεστε μόλις ξεκινάτε κάποια σωματική δραστηριότητα, τα αντανακλαστικά σας είναι μειωμένα, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και χάνετε την ψυχραιμία σας με το παραμικρό, τότε μάλλον έχετε αφυδατωθεί.

Η αφυδάτωση – η απώλεια υγρών που ξεπερνά το 1% του βάρους – οφείλεται είτε στο ότι δεν πίνετε αρκετό νερό, είτε στο ότι χάσατε πολλά υγρά π.χ., λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Το αίσθημα της δίψας μας προφυλάσσει από την αφυδάτωση;

Όταν διψάτε, το σώμα σας έχει ήδη χάσει υγρά (μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων) που κυμαίνονται στο 0,8-2% του βάρους σας.

Με άλλα λόγια έχετε ήδη υποστεί ήπια αφυδάτωση. Καλό είναι λοιπόν να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να περιμένετε το «σινιάλο» της δίψας.

Επίσης είναι προτιμότερο να πίνετε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύο, επειδή το κρύο νερό ικανοποιεί γρηγορότερα το αίσθημα της δίψας και έτσι πίνετε λιγότερο.

Πέντε σημάδια SOS ότι έχετε αφυδατωθεί – Δεν είναι η δίψα – trikala365.gr

Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΔΙΑΤΡΟΦΗ” η επισκεφθείτε το Trikala365.gr/mag

Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button