Περιήγηση σε Άγιος Βησσαρίων, Φιλύρα, έως Πιαλεία

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Άγιος Βησσαρίων, Φιλύρα, έως Πιαλεία

ΑΓ.ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ (ΔΟΥΣΙΚΟ)

Η ιστορική κοινότητα του Αγίου Βησσαρίωνα (230 μ. υψ.) απέχει δύο χιλιόμετρα από την Πύλη. Το χωριό οφείλει το παλιό του όνομα «Δούσικο» σε ένα ενδημικό του τόπου είδος βαλανιδιάς με το (σλαβικό) όνομα Ντούσκο ή Ντουσκάρι.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη Μονή Δούσικου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος.

ΦΙΛΛΥΡΑ (ΛΕΣΙΑΝΑ)

Είκοσι χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο 300 μ. βρίσκεται η Φιλύρα, κοινότητα που κατοικείται από μόνιμο πληθυσμό 499 γεωργοκτηνοτρόφων. Πάνω από το χωριό υψώνεται η κορυφή Παλούκι (1063 μ.), απ΄ όπου φαίνονται η λίμνη του Μέγδοβα, τα Μετέωρα και ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το Παλούκι και τη θέση «Μπέη». ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ορειβασία προς το Παλούκι και το «Μπέη». Μάζεμα καβουριών του γλυκού νερού στις πηγές Γερακίνα και Κυριακή. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του προφήτη Ηλία και το γιορτασμό του Πάσχα.

ΠΙΑΛΕΙΑ (ΚΑΡΒΟΥΝΟΛΕΠΕΝΙΤΣΑ)

Μια κοινότητα στις ανατολικές υπώρειες του Κόζιακα (310 μ.), η οποία απέχει από τα Τρίκαλα περί τα 23 χλμ. Έχει μόνιμο πληθυσμό 910 κατοίκων, που ζουν από την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το σπήλαιο του Παλαιοκάστρου. ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ Το ορειβατικό μονοπάτι του Κόζιακα. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου. Τη Γιορτή των Γερόντων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Περιήγηση σε Άγιος Βησσαρίων, Φιλύρα, έως Πιαλεία
Back to top button