Περιήγηση σε Αχλαδιά, Ασπροκκλησιά, Γάβρος, Σκεπάρι, έως Βλαχάβα

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Αχλαδιά, Ασπροκκλησιά, Γάβρος, Σκεπάρι, έως Βλαχάβα

ΟΞΥΝΕΙΑ (ΜΕΡΙΤΣΑ)

Ορεινό χωριό (500 μ. υψ.), 23 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, στην αριστερή πλευρά της Εθνικής Οδού Καλαμπάκας – Γρεβενών, πλησίον του ποταμού Μύκανη.

Περικλείεται από 14.000 στρ. δρυών και πλατάνων, ενώ από το ύψωμα «Καλόγεροι» είναι ορατά τα Μετέωρα και ο Όλυμπος. ΒΔ του χωριού, στα σύνορα με Κακοπλεύρι βρίσκεται το σπήλαιο «Γκιγκόρος».

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα Λουκατζιάρια και τα Κλείδωνα.Στις 17 Μαΐου τιμάται μεγαλόπρεπα η μνήμη του Αγ. Νικολάου του εκ Μετσόβου στο φερώνυμο ξωκλήσι.

ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ (ΔΟΥΛΙΧΙ)

Πανέμορφο γραφικό χωριό της ορεινής ζώνης σε υψόμετρο 900 μ. και απόσταση 33 χλμ. από την Καλαμπάκα, με πληθυσμό 280 περίπου κατοίκους, στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής (1550) και Αγ. Νικολάου, που κτίσθηκε το 1703 και αγιογραφήθηκε στα 1803 από τους ζωγράφους Μιχαήλ και Γεώργιο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία του Αη-Γιάννη. Την «Πέτρα – Μπισθάνι» (ασβεστόλιθος με ερείπια κάστρου στην κορυφή). Τα γεφύρια «Ντελλή» και «Βακαρέτσια». ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι των Αγ. Παρασκευής και Αγ. Παντελεήμονα στις 26-27 Ιουλίου.

ΑΓΝΑΝΤΙΑ (ΟΣΤΡΟΒΟΣ)

Η Αγναντιά, 32 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, αμφιθεατρικά χτισμένη στα πλάγια της Τζουμανάλτας σε υψόμετρο 750 μ., κατοικείται από 300 περίπου γεωργοκτηνοτρόφους που το καλοκαίρι τετραπλασιάζονται φτάνοντας τα 1200 άτομα περίπου.

Μικρός ορεινός οικισμός της Αγναντιάς είναι οι Σταγιάδες. Βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μ. και έχουν πληθυσμό 80 περίπου ατόμων που διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω των κτηνοτροφικών τους απασχολήσεων.

Στη Τζιαρούνα υπάρχει καταρράκτης ύψους 12 μ. Από τη Τζουμανάλτα διακρίνονται τα Γρεβενά.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία των Σταγιάδων. Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου.

ΑΓΙΟΦΥΛΛΟ (ΒΕΛΕΜΙΣΤΙ)

Μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 620 μ. και απόσταση 27 χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το Αγιόφυλλο, στεφανωμένο από δρυς στο βορρά και με θαυμάσια θέα στο νότο.

Αξιοθέατη η μικρή λίμνη Κόπλι περιστοιχισμένη από βελανιδιές και τα δάση Κλήμα και Κεραμίδα, κοντά στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, όπου και χώρος αναψυχής με τρεχούμενα νερά και δένδρα.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη λίμνη Κόλπι. Τις εκκλησίες Αγ. Αθανασίου και Αγ. Παρασκευής. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από 20 έως 30 Ιουλίου. Διεξάγεται έκθεση λαογραφικών ειδών (σαρμάντζα, κυπριά, βελέντζες κ.ά.) και παραδοσιακών φορεσιών.

ΑΧΛΑΔΙΑ

Οικισμός των Χασίων (600 μ.) σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμπάκα, στο δρόμο προς τα Γρεβενά.

Πάνω από το χωριό, σε μια πλαγιά των Χασίων, βρίσκεται η εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για υστεροβυζαντινό ναό των αρχών του 17ου αι. με αξιόλογες τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία Γεννήσεως της Θεοτόκου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΑΣΠΡΟΚΛΗΣΣΙΑ (ΜΟΝΔΕΑ)

Η Ασπροκκλησιά είναι ένα ορεινό χωριό (590 μ.) στα Χάσια με 700 κατοίκους. Βρίσκεται 36 χλμ. Β της Καλαμπάκας.  Σ’ αυτήν ανήκουν και οι οικισμοί Ασπροκκλησιά, Ψήλωμα και Κερασούλα.

Αξιόλογο είναι το μεταβυζαντινό ξωκλήσι του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στα Ν του χωριού, δίπλα στον ποταμό Ίωνα (Μύκανη). ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι στις 8 Μαΐου.

ΓΑΒΡΟΣ (ΓΑΒΡΟΒΟ)

Το χωριό βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών Χασίων – Αντιχασίων, σε υψόμετρο 470 μ., 25 χλμ ΒΔ της Καλαμπάκας. Μπροστά του απλώνονται οι συμπαγείς βράχοι των Μετεώρων, ορατοί από τις κορυφές Αρκούδα και Πέτρα.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το ναό του Αγ. Θεοδοσίου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τον παραδοσιακό γάμο και το πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο.

ΣΚΕΠΑΡΙ

Ο οικισμός Σκεπάρι βρίσκεται 33 χλμ. Β της Καλαμπάκας σε υψόμετρο 540 μ. Είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων. Οι 200 περίπου κάτοικοι, των οποίων ο αριθμός διπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της Αγ. Τριάδος.

ΒΛΑΧΑΒΑ (ΣΜΟΛΙΑΝΗ)

Το πρώτο χωριό που συναντάμε 17 χλμ. από την Καλαμπάκα ανηφορίζοντας προς τις ΝΔ πλαγιές των Χασίων, σε υψόμετρο 825 μ. Οι κάτοικοί του είναι κατά βάση κτηνοτρόφοι και γεωργοί.

Το χειμώνα παραμένουν στον οικισμό 150 περίπου άτομα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός διπλασιάζεται.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη μονή Παλαιοπαναγιάς. ΣΠΟΡ Ανεμοπτερισμός στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας». Εκεί, την Καθαρά Δευτέρα, οι κάτοικοι επιδίδονται στο πέταγμα χαρταετού. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα «Βλαχάβεια», στις 13-15 Μαΐου.

ΨΗΛΩΜΑ (ΚΡΙΤΣΟΤΑΔΕΣ)

Στο χωριό υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του 17ου αιώνα με Βυζαντινές Εικόνες της εποχής καθώς και πλήρης κάλυψη των τοίχων με Αγιογραφίες, οι οποίες παρά τις ρωγμές που υπέστη ο Ναός στους σεισμούς του 1993 είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Επίσης στο δρόμο προς το Χωρίο υπάρχει Εξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου κτισμένο στη δεκαετία του 1920 και εορτάζει στις 2 Μαΐου.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την περιοχή Παλαιοχώρα. Το πέτρινο σπίτι του Κιαμάλ-μπέη. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Στις 8 Μαΐου το πανηγύρι του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου. Στις 10-17 Αυγούστου την εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Αχλαδιά, Ασπροκκλησιά, Γάβρος, Σκεπάρι, έως Βλαχάβα

Back to top button