Περιήγηση σε Κονισκός, Φωτεινό, Γερακάρι, Λογγά, έως Μαυρέλι

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Κονισκός, Φωτεινό, Γερακάρι, Λογγά, έως Μαυρέλι

ΚΟΝΙΣΚΟΣ

ΚΟΝΙΣΚΟΣ

Ο Κονισκός είναι ένα μικρό χωριό του Νομού Τρικάλων με πληθυσμό 262 κατοίκων (απογραφή 2001) και βρίσκεται στην Επαρχία Καλαμπάκας. Ανήκει στο Δήμο Καλαμπάκας ενώ παλαιότερα υπαγόταν στο Δήμο Τυμφαίων.

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Χασίων, τα ονομαζόμενα Αντιχάσια. Την κατα μία άποψη προϊστορική Δωρίδα, την κοιτίδα των Δωριέων. Χτισμένος σε υψόμετρο 821 μ. στους πρόποδες της κορυφής Πάδη (1.197 μ) μέσα σε μια κοιλάδα, την οποία διασχίζει ο ποταμός Ίων (Μουργκάνης). Απέχει από την Καλαμπάκα 28 χλμ.

ΦΩΤΕΙΝΟ (ΝΕΑ ΤΣΙΟΥΚΑ)

ΦΩΤΕΙΝΟ (ΝΕΑ ΤΣΙΟΥΚΑ)
Ορεινό χωριό των Χασίων (1.020 μ.) στα όρια του νομού Γρεβενών, 38 χλμ. ΒΑ της Καλαμπάκας Οι κάτοικοί του, (περί τα 600 άτομα) είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία γεωργοκτηνοτρόφοι.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την κορυφή Προφήτης Ηλίας. Τον καταρράκτη «Σουρβάλα». ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας στον ποταμό Ίωνα. Παρατήρηση άγριων ζώων (κυκλοφορούν αρκετοί λύκοι). ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου.

ΓΕΡΑΚΑΡΙ

ΓΕΡΑΚΑΡΙ
33 χλμ. από την Καλαμπάκα, σε υψόμετρο 830 μ., βρίσκεται το Γερακάρι, κοινότητα κτηνοτρόφων (κυρίως), στην οποία μένουν το χειμώνα 160 άνθρωποι και το καλοκαίρι 350.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το Βνι και το Καστρί στο Κατσαούνι. ΣΠΟΡ Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας στο Μουργκάνη. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία και τον κούρο στις αρχές του Ιούνη. Ρωτήστε να μάθετε πώς γίνεται το “γουρνοσάπουνο”.

ΛΟΓΓΑΣ (ΔΩΡΙΚΟΝ)

ΛΟΓΓΑΣ (ΔΩΡΙΚΟΝ)
38 χλμ. από την Καλαμπάκα, στα σύνορα με την επαρχία Ελασσόνας, σε υψόμετρο 1.000 μ., ανάμεσα στις κορυφές των Αντιχασίων Τύμπανο (1.250 μ. υψ.), Λιάκο (1.250 μ.), Κουρούτα (1.150 μ.) και Ματούλα Ράχη (1.150 μ.), βρίσκεται το χωριό Λογγάς.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τα Τρία Αλώνια και το Λιάκο. ΣΠΟΡ Ψάρεμα μπριάνας και καραβίδας (ιδιαίτερα το Μάϊο) από τα ρέματα. Ορειβασία προς το Λιάκο, Τύμπανο και Κούκι. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το αντάμωμα της 6ης Αυγούστου. Μαζέψτε αγριόχορτα και μανιτάρια το φθινόπωρο.

ΜΑΥΡΕΛΙ

ΜΑΥΡΕΛΙ
Ορεινή κοινότητα των Χασίων (1140 μ.), στα όρια των νομών Γρεβενών και Λαρίσης, 36 χλμ. ΒΑ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του, (που το καλοκαίρι φθάνουν τα 500 άτομα) είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφοι. Στο Μαυρέλι ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα, 2 χλμ. νότια προς Γερακάρι. Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται από την παράδοση στα 1453.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τον καταρράκτη «Κρεμαστό». Τη θέση «Γιάννη Πηγάδι». Την κορυφή Μετερίζι. Την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ποδηλασία σε χωματόδρομο έως το Μετερίζι. Πεζοπορία και ψάρεμα στο «Κρεμαστό». ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Το Αντάμωμα στις 10-20 Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Κονισκός, Φωτεινό, Γερακάρι, Λογγά, έως Μαυρέλι
Back to top button
Close