Περιήγηση σε Νεράιδα, Κορυφή, Μυρόφυλλο, Πολυνέρι, Βαλκάνο, έως Μοσχόφυτο

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Νεράιδα, Κορυφή, Μυρόφυλλο, Πολυνέρι, Βαλκάνο, έως Μοσχόφυτο

ΝΕΡΑΪΔΑ (ΓΡΕΒΕΝΟΣΕΛΙ, ΧΛΩΡΟ)

Σε υψόμετρο 1.100 μ. στην ανατολική πλαγιά της Μεγάλης Ράχης, στα σύνορα του νομού Τρικάλων με το νομό Άρτας, βρίσκεται η Νεράιδα σε απόσταση 70 χλμ. από την Πύλη.

Λίγο μακρύτερα προς τα ανατολικά (6 χλμ.) και χαμηλότερα (700 μ.) απαντάται ο οικισμός της Λαφίνας, το παλιό Σκλίβενο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τον Κριάκορα, το Μεσονήσι και το οροπέδιο στις Λάκκες. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα αγριοπέστροφας στον Αχελώο και τον Γρεβενίτη. Ορειβασία στον Κριάκορα. Πεζοπορία μέχρι το Μεσονήσι. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Νεράιδα και της Μεταμόρφωσης στη Λαφίνα.

ΚΟΡΥΦΗ (ΚΑΠΡΟΙ)

Ορεινό χωριό του Ασπροποτάμου (700 μ.), σε απόσταση 82 χλμ. από τα Τρίκαλα (τα 12 τελευταία σε χωματόδρομο). Το παλαιό του όνομα, Καπρόι, συνδέεται με την ύπαρξη αγριόχοιρων στην περιοχή.

Το δάσος Μέγας Λόγγος γεμάτο έλατα και οξιές, αποτελεί καταφύγιο πολλών θηραμάτων.

Στη θέση Σκίπς σώζεται νερόμυλος σε καλή κατάσταση, ο οποίος πρόκειται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία. Στις 20 Ιουλίου πανηγυρίζει το ξωκλήσι του Προφ. Ηλία.

Στις 15 Αυγούστου, γίνεται το κορυφαίο πανηγύρι που ξεκινά από την εκκλησία και συνεχίζεται στην πλατεία του χωριού.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το Καπροβούνι και το δάσος Μέγας Λόγγος. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα πέστροφας στον Αχελώο. Κυνήγι αγριόχοιρου στο Μέγα Λόγγο. Περίπατο στο Καπροβούνι. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

ΜΟΣΧΟΦΥΤΟ (ΚΟΡΝΕΣΙ)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ., κάτω από τις επιβλητικές κορυφές της Λαιούσας και του Ξηροβουνίου, σε απόσταση 52 χλμ. από την Πύλη. Στην κοινότητα ανήκουν οι οικισμοί Ορεινή, Πλατανάκια και Λεπτοκαρυά.

Το χειμώνα απομένουν στο χωριό μόλις 30 άνθρωποι, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το καλοκαίρι ο αριθμός τους αυξάνει σε 250.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη Ρεματιά και το Ξηροβούνι. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα πέστροφας στον παραπόταμο του Αχελώου που περνά από το χωριό. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ τη γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) στο ομώνυμο εκκλησάκι στα Πλατανάκια και της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) στο ομώνυμο ξωκλήσι στην άκρη του χωριού.Και τα δυο πανηγύρια συνοδεύονται από διήμερο λαϊκό γλέντι στους περιβόλους των εκκλησιών και στα καταστήματα του χωριού

ΒΑΛΚΑΝΟ

58 χλμ. από την Πύλη, σε υψόμετρο 740 μ., κοντά στον παραπόταμο του Αχελώου, βρίσκεται το Βαλκάνο, χωριό που οι 400 κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι κατά το πλείστον, εγκαταλείπουν για να διαχειμάσουν στα πεδινά.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη Λαίουσα με τα άφθονα κρύα νερά των πηγών του, κατάφυτο με οξιές και έλατα. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα στο ποτάμι. Οδοιπορία στα γύρω από το χωριό μέρη. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ το μεγάλο ετήσιο πανηγύρι του χωριού, που γίνεται στις 26 και 27 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής, με γλέντι που ακολουθεί τη λειτουργία στην παλιά εκκλησία της τιμώμενης αγίας.

ΠΟΛΥΝΕΡΙ (ΚΟΘΩΝΙ)

Ορεινό χωριό της επαρχίας Τρικάλων (760 μ.), 60 χλμ. ΝΔ της Πύλης (τα τελευταία 15 σε χωματόδρομο).

Είναι κτισμένο στις όχθες του Αρέντιου, παραποτάμου του Αχελώου, στα σύνορα με το νομό Καρδίτσας.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την κορυφή Αη Λιάς. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα πέστροφας στον Αρέντιο. Κυνήγι στο Κάστρο και τον Αη Λιά.ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ (ΜΥΡΟΚΟΒΟ)

73 χλμ. από την Πύλη, στις ΝΔ πλαγιές του Χατζή σε υψόμετρο 750 μ., βρίσκεται το ακριτικό Μυρόφυλλο (παλαιά ονομασία Μυρόκοβο) με τους οικισμούς του Γκολφάρι, Γλίστρα, Αγ. Γεώργιος, Φτέρη, Μπουρνιάς, Καραβέϊκα και Μηλότοπος σκορπισμένους στις πλαγιές του βουνού και πάντα κοντά στον Αχελώο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη μονή του Αγίου Γεωργίου, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την κορυφή Χατζή. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ψάρεμα πέστροφας στο ποτάμι. Κολύμπι στις Βάθες (Βρούδια). ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου και του Δεκαπενταύγουστου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Νεράιδα, Κορυφή, Μυρόφυλλο, Πολυνέρι, Βαλκάνο, έως Μοσχόφυτο
Back to top button
Close