Περιήγηση σε Οξύνεια, Κακοπλεύρι, Αγναντιά, έως Αγιόφυλλο

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Οξύνεια, Κακοπλεύρι, Αγναντιά, έως Αγιόφυλλο

ΟΞΥΝΕΙΑ (ΜΕΡΙΤΣΑ)

Ορεινό χωριό (500 μ. υψ.), 23 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, στην αριστερή πλευρά της Εθνικής Οδού Καλαμπάκας – Γρεβενών, πλησίον του ποταμού Μύκανη.

Περικλείεται από 14.000 στρ. δρυών και πλατάνων, ενώ από το ύψωμα «Καλόγεροι» είναι ορατά τα Μετέωρα και ο Όλυμπος. ΒΔ του χωριού, στα σύνορα με Κακοπλεύρι βρίσκεται το σπήλαιο «Γκιγκόρος».

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα Λουκατζιάρια και τα Κλείδωνα.Στις 17 Μαΐου τιμάται μεγαλόπρεπα η μνήμη του Αγ. Νικολάου του εκ Μετσόβου στο φερώνυμο ξωκλήσι.

ΚΑΚΟΠΛΕΥΡΙ (ΔΟΥΛΙΧΙ)

Πανέμορφο γραφικό χωριό της ορεινής ζώνης σε υψόμετρο 900 μ. και απόσταση 33 χλμ. από την Καλαμπάκα, με πληθυσμό 280 περίπου κατοίκους, στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής (1550) και Αγ. Νικολάου, που κτίσθηκε το 1703 και αγιογραφήθηκε στα 1803 από τους ζωγράφους Μιχαήλ και Γεώργιο.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία του Αη-Γιάννη. Την «Πέτρα – Μπισθάνι» (ασβεστόλιθος με ερείπια κάστρου στην κορυφή). Τα γεφύρια «Ντελλή» και «Βακαρέτσια». ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι των Αγ. Παρασκευής και Αγ. Παντελεήμονα στις 26-27 Ιουλίου.

ΑΓΝΑΝΤΙΑ (ΟΣΤΡΟΒΟΣ)

Η Αγναντιά, 32 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, αμφιθεατρικά χτισμένη στα πλάγια της Τζουμανάλτας σε υψόμετρο 750 μ., κατοικείται από 300 περίπου γεωργοκτηνοτρόφους που το καλοκαίρι τετραπλασιάζονται φτάνοντας τα 1200 άτομα περίπου.

Μικρός ορεινός οικισμός της Αγναντιάς είναι οι Σταγιάδες. Βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μ. και έχουν πληθυσμό 80 περίπου ατόμων που διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω των κτηνοτροφικών τους απασχολήσεων.

Στη Τζιαρούνα υπάρχει καταρράκτης ύψους 12 μ. Από τη Τζουμανάλτα διακρίνονται τα Γρεβενά.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία των Σταγιάδων. Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου.

ΑΓΙΟΦΥΛΛΟ (ΒΕΛΕΜΙΣΤΙ)

Μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 620 μ. και απόσταση 27 χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το Αγιόφυλλο, στεφανωμένο από δρυς στο βορρά και με θαυμάσια θέα στο νότο.

Αξιοθέατη η μικρή λίμνη Κόπλι περιστοιχισμένη από βελανιδιές και τα δάση Κλήμα και Κεραμίδα, κοντά στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, όπου και χώρος αναψυχής με τρεχούμενα νερά και δένδρα.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη λίμνη Κόλπι. Τις εκκλησίες Αγ. Αθανασίου και Αγ. Παρασκευής. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από 20 έως 30 Ιουλίου. Διεξάγεται έκθεση λαογραφικών ειδών (σαρμάντζα, κυπριά, βελέντζες κ.ά.) και παραδοσιακών φορεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Οξύνεια, Κακοπλεύρι, Αγναντιά, έως Αγιόφυλλο
Back to top button