Περιήγηση σε Σπαθάδες, Καλλιθέα, έως Φλαμπουρέσι

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Σπαθάδες, Καλλιθέα, έως Φλαμπουρέσι

ΣΠΑΘΑΔΕΣ

Βρίσκονται 12 χλμ. ΝΑ της Καλαμπάκας (280 μ. υψ.). Κατοικούνται από 350 άτομα, κτηνοτρόφους στην πλειοψηφία τους και κάποιους καπνοπαραγωγούς. Κοντά στο χωριό ρέει ο Ληθαίος, ενώ το ύψωμα Νέφανος (320 μ. υψ.) προσφέρει πλούσια θέα των Μετεώρων.

Αξιόλογο είναι το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, (16ος – 17ος αι) ερειπωμένο μεν, μα με καταπληκτικές τοιχογραφίες στην κόγχη του ιερού. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη θέση «Υδραγωγείο». ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Αγ. Χαραλάμπους στις 10 Φεβρουαρίου, στους Σπαθάδες. Τη γιορτή της Μητέρας που διοργανώνεται από τις γυναίκες του Αγ. Νικολάου, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ (ΧΑΣΑΝ ΚΑΛΥΒΙΑ)

Ορεινό χωριό στους πρόποδες των Αντιχασίων (580 μ. υψ.), σε απόσταση 22 χλμ. ΒΑ της Καλαμπάκας. Οι 200 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την αμπελουργία. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Την κορυφή Φακιόλο. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Αγ. Αθανασίου στις 2 Μαΐου.

ΦΛΑΜΠΟΥΡΕΣΙ

Σε απόσταση 27 χλμ. ΒΑ της Καλαμπάκας και υψόμετρο 650 μ., βρίσκεται το Φλαμπουρέσι περιστοιχισμένο από τις κορυφές Τσιούβαν (700 μ.) και Φούρνος (850 μ.).

Ο ποταμός Ίων (Μουργκάνης) διασχίζει την περιοχή, ενώ οι πηγές Κρύα Βρύση (3 χλμ. σε αγροτικό δρόμο) και Μαρμαριά (1,5 χλμ. αγροτικού δρόμου προς Βλαχάβα) προσφέρουν τα παγωμένα νερά τους. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την περιοχή «Σκοτωμένο» όπου και χώρος για ελεύθερη κατασκήνωση. Τη γέφυρα Ψύρρα. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Σπαθάδες, Καλλιθέα, έως Φλαμπουρέσι
Back to top button