Περιήγηση σε Βασιλική, Θεόπετρα, Αύρα

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Βασιλική, Θεόπετρα, Αύρα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΟΪΒΟΔΑ)

9 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, είναι μια ημιορεινή κοινότητα γεωργοκτηνοτρόφων, με πληθυσμό 1650 κατοίκων (το καλοκαίρι φτάνουν τους 2.000). 3 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στη Βασιλική βρίσκεται ο μικρός οικισμός της των Αγίων Θεοδώρων, με 75 κατοίκους (110 το καλοκαίρι).

Ο Αλή πασάς έδωσε σαν τσιφλίκι στην Κυρά Βασιλική (1793 – 1834), που καταγόταν από δω (κόρη του Κίτσου Κονταξή), το παλιό χωριό Βοεβόδα που έκτοτε πήρε το όνομά της.

Αργότερα και μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το χωριό έγινε τσιφλίκι της Βαλιντέ – σουλτάνας (μητέρας του σουλτάνου).

Η Βασιλική, για να εξιλεωθεί για το γάμο της με τον αλλόθρησκο Αλή, έχτισε πέντε εκκλησίες στο θεσσαλικό κάμπο – μια απ’ αυτές ήταν και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Για την κατασκευή της, πάντα κατά την παράδοση, ο Αλή πασάς έστειλε τον πρωτομάστορά του Σάμπλο.

Τα εγκαίνια του Αγ. Νικολάου, που είναι σταυροειδής ναός με τρούλο, έγιναν στις 12 Μαΐου του 1818. Στην εξωτερικό τοίχο της κόγχης του ιερού, πάνω από μικρή αψίδα, παρίσταται η μορφή της κυρά – Βασιλικής.

Ακόμη η παράδοση μαρτυρά ότι, όταν ο Αλή πασάς έδωσε τη Βοϊβόδα στη Βασιλική, κατασκευάστηκε μέσα στο χωριό ένα χαντάκι, το οποίο καθόριζε το άσυλο για τους χριστιανούς που καταδίωκαν οι Τούρκοι.

Άλλοι δύο παλαιοί ναοί βρίσκονται στη Βασιλική: Η ξυλόστεγη βασιλική του Αγίου Γεωργίου (17ος αι.), με ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1764). Το νεότερο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου. Στο πανηγύρι μοιράζεται φαγητό από καζάνι (προβατίνα με κριθαράκι) και παρουσιάζονται συγκροτήματα δημοτικής μουσικής και χορού.

ΘΕΟΠΕΤΡΑ (ΚΟΥΒΕΛΤΣΙ)

Είναι κτισμένη στις όχθες του Ληθαίου (180 μ.) και απέχει από την Καλαμπάκα 5 χλμ. προς Ν. Οι 600 περίπου κάτοικοι της ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το παλαιό όνομα του χωριού ήταν «Κουβέλτσι». Συναντάται σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου, του έτους 1336. Το Κουβέλτσι μετονομάστηκε σε «Θεόπετρα», τοπωνύμιο που σχετίζεται με το μέγεθος του βράχου «Πέτρα» ο οποίος, κατά την παράδοση, ήταν τόσο μεγάλος που «άγγιζε το Θεό».

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε έδρα του τοπικού Αγά.

Στα βόρεια του χωριού, υψώνεται η βραχώδης κορυφή Πέτρα και λίγο πιο κάτω, στο Ληθαίο ποταμό, μεταξύ Πέτρας και Κουσλάς, απλώνεται πλατανόδασος έκτασης 300 στρ. Στα ριζά της «Πέτρας» βρίσκεται η γραφική εκκλησία του Αγ. Νικολάου, ενώ η θέα από το σημείο αυτό είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (1876), με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά βραχώδους ασβεστολιθικού όγκου (θέση «Μούτα») πάνω σε λόφο, στις υπώρειες του οποίου είναι κτισμένο το χωριό.

Πρόκειται για σπήλαιο της Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου (40.000 π.Χ.), επιφάνειας 600 τ.μ. με σταλακτίτες. Έχουν ανακαλυφθεί 2 ανθρώπινοι σκελετοί, ηλικίας 8.500 και 14.500 ετών αντιστοίχως, καθώς και άλλα είδη ζωής που η ηλικία τους ανάγεται σε 50.000 περίπου έτη π.Χ., ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Στο κοινοτικό κατάστημα συγκεντρώνονται και ταξινομούνται τα κάθε λογής ευρήματα. Η επίσκεψή τους καθίσταται δυνατή, κατόπιν συνεννοήσεως με τον αρμόδιο υπάλληλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας.

Οι νέοι του χωριού μαζεύουν πουρνάρια και άλλα ξύλα για το άναμμα της Μεγάλης Φωτιάς, του Φανού, το βράδυ της Αναστάσεως στην κορυφή του βράχου Πέτρα. Η φωτιά διακρίνεται από μεγάλη απόσταση.

Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στην κεντρική πλατεία, με δημοτικούς – λαϊκούς χορούς από συγκροτήματα με παραδοσιακές τοπικές φορεσιές.

ΑΥΡΑ (ΚΟΠΡΕΝΑ)

Ημιορεινό χωριό (280 μ. υψ.) 12 χλμ. Α της Καλαμπάκας. Οι 450 κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με καπνοκαλλιέργειες. Παλαιότερα υπήρχε στην περιοχή μοναστήρι του Αγ. Νικολάου.

Σώζεται σήμερα το καθολικό της μονής με δισυπόστατο ιερό (στο οποίο τιμάται και η μνήμη του Αγ. Ιγνατίου).

Η Νέα Ζωή (Μπούρσιανη), oικισμός βλαχόφωνων βρίσκεται 12 χλμ. Β της Αύρας, στην κοινότητα της οποίας και υπάγεται. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Το ύψωμα Βλέπη. Την πηγή Μάνα – Βρύση, όπου και η αρχή του Ληθαίου. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Τα πανηγύρια της Αγ. Κυριακής στις 7 Ιουλίου στη Νέα Ζωή και του Προφ. Ηλία στις 20 Ιουλίου στην Αύρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Βασιλική, Θεόπετρα, Αύρα
Back to top button
Close