Πότε είναι οι Αλκυονίδες 2024 – Έκπληξη με τη διάρκειά τους

Καταφτάνει τσουχτερό κρύο αλλά ακολουθούν οι Αλκυονίδες

Πότε είναι οι Αλκυονίδες 2024 – Έκπληξη με τη διάρκειά τους – Ο χιονιάς και το κρύο που μας επιφύλασσε το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου δίνουν τη θέση τους σε μία παρατεταμένη καλοκαιρία, με τις συνθήκες να θυμίζουν Άνοιξη, ανοίγοντας τον δρόμο στις Αλκυονίδες.

Το θερμόμετρο από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά, με τον υδράργυρο να δείχνει τους 16 βαθμούς Κελσίου στην Αττική. Τα θετικά νέα έρχονται προς το τέλος της εβδομάδας, όταν και οι… Αλκυονίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους, με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και τους 19 βαθμούς στην Αθήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η πρώτη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, κάνει λόγο για… παρατεταμένη καλοκαιρία. Όπως φαίνεται το κρύο του Σαββατοκύριακου θα είναι και το τελευταίο για τον Ιανουάριο.

Όπως φαίνεται οι Αλκυονίδες για το 2024, θα έρθουν στις 17 περίπου του μήνα και η διάρκειά τους θα είναι πάνω από 10 ημέρες, αν επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις.

Τι είναι όμως οι Αλκυονίδες;

Η περίοδος των Αλκυονίδων διαρκεί περίπου 10 ημέρες και συνήθως ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι αλκυονίδες μέρες λαμβάνουν χώρα κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αλλά είναι πιο συχνές μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου, όπως δηλαδή θα συμβεί και για το 2024.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Αλκυονίδες ημέρες συμβαίνουν εξαιτίας του γεωγραφικού πλάτους που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι του γεωγραφικού πλάτους κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Από πού πήραν το όνομά τους;

Οι αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό Αλκυόνη, ή από τον ομώνυμο αστέρα που φέρει το όνομα του πτηνού. Κατά τις αλκυονίδες μέρες, ο αστέρας Αλκυών των Πλειάδων μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες.

Επομένως, τις νύχτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου. Οι ημέρες κατά τις οποίες ο αστέρας είναι ορατός στο ψηλότερο σημείο του θόλου ονομάστηκαν αλκυονίδες.

Κατά τις αλκυονίδες μέρες, οι βαρομετρικές πιέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης εξισώνονται. Λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας, λείπουν οι άνεμοι και παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Κάποιες χρονιές, όπως το 1947, δεν παρατηρήθηκαν καθόλου αλκυονίδες μέρες. Γενικά, η διάρκειά τους και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες παρατηρούνται είναι ασταθείς.

ΔΕΙΤΕ… Περισσότερα για τις αλκυονίδες ημέρες ΕΔΩ

Πότε είναι οι Αλκυονίδες 2024 – Έκπληξη με τη διάρκειά τους – trikala365.gr

– Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ”

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button