Ψήσιμο οβελία: Οδηγίες για κάρβουνα – Πώς να ανάψεις σωστή φωτιά

Ψήσιμο οβελία: Οδηγίες για κάρβουνα – Πώς να ανάψεις σωστή φωτιά – Οδηγίες για το ψήσιμο του οβελία

Λίγες ώρες μόνο έχουν απομείνει για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, αλλά και τα των λοιπών λαχταριστών συνοδευτικών που ψήνονται στην σούβλα, παρουσία οικογένεια και φίλων.

Επειδή είναι η μέρα όπου οι απανταχού ψήστες θα κληθούν να δώσουν τις τελικές εξετάσεις, το Trikala365.gr έψαξε και σας παρουσιάζει τις «λύσεις» προκειμένου να …αριστεύσετε την ημέρα της Λαμπρής.

Πολύ σημαντικό ρόλο και μάλιστα τον πρωταρχικό παίζει η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανάψουμε μία καλή φωτιά προκειμένου να ψηθούν τα αγαθά μας

Τι δεν καίμε ποτέ

Δεν καίμε ποτέ ξύλα ή κάρβουνα από δέντρα που έχουν ρετσίνι όπως ευκάλυπτο και πεύκο γιατί παράγουν τοξικό καπνό που εμποτίζει τα τρόφιμα.

Άναμμα φωτιάς

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα του είδους, Γιώργο Μαλιώρα, εάν πρόκειται να ψήσουμε σε σχάρα τοποθετούμε στην ψησταριά μας την απαιτούμενη ποσότητα κάρβουνου σχηματίζοντας ένα μικρό βουναλάκι, σε 2-3 σημεία στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. [ΠΡΟΣΟΧΗ: Δείτε παρακάτω]

Ανάβουμε φωτιά το εμποτισμένο βαμβάκι.

Σε 20΄ λεπτά η φωτιά είναι έτοιμη, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Στήσιμο φωτιάς για οβελία

Όταν θέλουμε να ψήσουμε αρνί ή κοντοσούβλι τότε απλώνουμε τα κάρβουνα κατά μήκος της ψησταριάς και πάλη με τον ίδιο τρόπο βάζοντας βαμβάκι με οινόπνευμα στην κορυφή σε περισσότερα σημεία αυτή τη φορά.

Ανάβουμε το βαμβάκι με το οινόπνευμα φωτιά και σε 20΄ λεπτά περίπου είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.

Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα από την κορυφή προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μην ρίχνεται εύφλεκτο υγρό (οινόπνευμα, βενζίνη) προκειμένου να αναζωπυρωθεί η φωτιά

Σημείωση: όταν ψήνουμε σε σούβλα προσέχουμε η φωτιά να μην είναι κάτω από το ψητό μας αλλά στο πλάι έτσι δεν θα πέφτει το λίπος πάνω στην φωτιά, με τα γνωστά επακόλουθα (καπνός, φωτιά).

Ελέγχοντας την Θερμοκρασία ψησίματος

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.

Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα. [Πληροφορίες: afoi-malliora.gr]

Χωνί κάρβουνων

Πώς ανάβουν εύκολα τα κάρβουνα στην ψησταριά – Τοποθετείται πάνω στο προσάναμμα – κάρβουνα και φουντώνει την φωτιά χωρίς να φυσάμε.

Το κάτω μέρος του χωνιού συγκεντρώνει την θερμοκρασία. Έτσι δημιουργείται ένα ρεύμα αέρα που ανατροφοδοτεί και φουντώνει την φωτιά χωρίς να χρειάζεται να φυσάμε.

Ρίχνουμε τα κάρβουνα από το πάνω μέρος λίγα λίγα. Αυτά επειδή βρίσκονται σε υψηλή θερμοκρασία και σε ένα ρεύμα αέρα ανάβουν αμέσως.

Μετά από λίγο σηκώνουμε το χωνί απλώνουμε τα κάρβουνα και ψήνουμε στη σχάρα μας.

Ψήσιμο οβελία: Οδηγίες για κάρβουνα – Πώς να ανάψεις σωστή φωτιά – trikala365.gr

– Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΧΡΗΣΙΜΑ”

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button