Σχολή Γονέων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων – Πρόγραμμα | 16/5/24

Σχολή Γονέων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων – Πληροφορίες και εγγραφές για την Ακαδημία Γονέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, με την επιστημονική – παιδαγωγική εποπτεία των Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. Τρικάλων, συνδιοργανώνουν από το σχολικό έτος 2023-24 την Ακαδημία Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η υλοποίηση της Ακαδημίας Γονέων πραγματοποιείται σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική τόσο για τους γονείς όσο και για τους/τις εκπαιδευτικούς, αν αναλογιστεί κανείς το δύσκολο και απαιτητικό τους έργο.

Έτσι δυο χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας του SARS-CoV-2, η οποία μετέβαλε απότομα την καθημερινότητα όλων μας και διατάραξε τις υπάρχουσες κοινωνικές σταθερές, καλούμαστε να επιλύσουμε τις μετά-covid συνέπειες όπως το ψυχολογικό στρες, που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το άγχος, τη διάχυτη ανησυχία και τη μοναξιά.

Οι σημερινοί έφηβοι/ες και νέοι/ες, όντας σε μία αρκετά σημαντική και εύθραυστη ηλικία, φάνηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι όχι μόνο απέναντι στην πανδημία αλλά και στις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν ζητήματα διαχείρισης της εφηβείας, ο εθισμός στο διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, τα φαινόμενα βίας, η διαχείριση περιστατικών με σύνδρομα και άλλα ψυχολογικά και γνωστικά προβλήματα, η τελική διαχείριση της καθημερινότητας στο σπίτι και στην τάξη γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποστηριχθούν περαιτέρω για να βοηθήσουν αντίστοιχα τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Η Ακαδημία Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων μέσα από μηνιαίες δίωρες διαδραστικές συναντήσεις έχει σαν στόχο την ενημέρωση γονέων για την εφηβική υγεία, την ανάπτυξη, την συμπεριφορά των παιδιών και τις σχέσεις στην οικογένεια και στο σχολείο.

Έτσι συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Διευθυντή τον κ. Γιώργο Κλεφτάρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την κ. Χριστίνα Ρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αυτή η συνεργασία είχε ξεκινήσει το σχολικό έτος 2022-23 και συνεχίζεται και το σχολικό έτος 2023-24 με την ετήσια επιμόρφωση των Συμβούλων Σχολικής Ζωής των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων με τίτλο «Εργαστήρια Εποπτείας». Σημαντική επίσης, είναι και η συμβολή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω των αντίστοιχων καθηγητών/τριών που συμμετέχουν ως εισηγητές/τριες.

Η παιδαγωγική – επιστημονική εποπτεία και οργάνωση της Ακαδημίας Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανήκει στους Σύμβουλους Εκπαίδευσης: Δρ Αγαθοκλή Αζέλη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02, Δρ Δημήτρη Θεοχάρη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ03, Γεωργία Κωνσταντία Καραγιάννη Σύμβουλο Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ06 και Δρ Δήμητρα Παπανδρέου Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΔΠΕ-ΔΔΕ Τρικάλων-Καρδίτσας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Οι  συναντήσεις της Ακαδημίας Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα, ημέρα Πέμπτη στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη», Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων).

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα όλων των συναντήσεων είναι:

16/05/2024 19:30 μ.μ. Αλεξάνδρα Μπεκιάρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Τμήμα
Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Επιθετικότητα στο σχολείο: Μπορεί η «σπίθα» να σβήσει πριν γίνει «πυρκαγιά»;

Λίγα λόγια για την κα Αλεξάνδρα Μπεκιάρη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Αλεξάνδρα Μπεκιάρη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικής και Κοινωνιολογίας στο
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έλαβε το βασικό
πτυχίο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το έργο της περιλαμβάνει πολυάριθμες πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια, καθώς και διδακτικά συγγράμματα στο πεδίο της παιδαγωγικής της φυσικής αγωγής και της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης. Έχει διεξάγει εκτενείς και ποικίλες ποσοτικές και ποιοτικές εμπειρικές έρευνες εστιαζόμενες σε σχολικές τάξεις, φοιτητικές κοινότητες, σωφρονιστικά ιδρύματα, οικογενειακό περιβάλλον, απεξάρτηση τοξικομανών κλπ. Η διδακτική εμπειρία της σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας είναι πολυετής.

Επικεντρώνεται δε, σε πεδία κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, παιδαγωγικής της φυσικής
αγωγής, φιλοσοφίας της παιδαγωγικής, καθώς και ιστορίας της φυσικής αγωγής. Σε μεταπτυχιακό
επίπεδο η διδακτική της δραστηριότητα εστιάζεται σε ανάλυση κοινωνικών δικτύων- εμπειρική θεωρία συστημάτων και θεωρία δυνάμεων (ΔΠΜΣ «Δίκτυα και Πολυπλοκότητα» ΑΠΘ), σε θέματα πολλαπλής νοημοσύνης (ΔΠΜΣ «Άσκηση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής» ΔΠΘ) και σε διδασκαλία project στην εκπαίδευση (ΠΜΣ ''Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων'' ΠΘ). Έχει διατελέσει μέλος σε επιτροπές του ΤΕΦΑΑ ΠΘ

(Επιτροπή Βιβλιοθήκης, Επιτροπή Φοιτητικών Θεμάτων και Καλλιέργειας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων, Επιτροπή Αναγνώρισης Μαθημάτων, Επιτροπή Υποδοχής Μαθητών από Σχολεία -“Ανοικτές Θύρες”κτλ).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιθετικότητα, επικοινωνία και κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Νάνσυ Οικονόμου, 2431046406,
nanoikono@gmail.com

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ

Η έναρξη των ομιλιών της Ακαδημίας Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09/11/2023, ώρα 18:30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Λυκείου Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» με εισηγήτρια την Δρ Χριστίνα Ρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Έφηβοι στο Σχολείο και στο Σπίτι: συνθέτοντας τα στοιχεία του πάζλ για την κατανόηση της συμπεριφοράς τους και την προαγωγή της αυτονομίας τους και της ψυχικής τους υγείας – (Οι Dr. Jekyll και Mr. Hyde της Ζωής μας)».

16/11/2023 18:30 μ.μ Δρ Κων/νος Σιώμος, Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια: ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου

14/12/2023 – 18:30 μ.μ. Γεώργιος Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος – Μέλος P.A.D.A.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Οι γονείς και ο ρόλος τους στη διαχείριση του ψηφιακού περιβάλλοντος των παιδιών τους.

1/02/2024 – 18:30 μ.μ. Ιωάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Επηρεάζει ο τρόπος ζωής της οικογένειας την απόδοση των μαθητών στο σχολείο;

15/02/2024 – 19:00 μ.μ Δρ Βασίλειος Κωτούλας Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70 ΔΠΕ Τρικάλων Δρ Δήμητρα Παπανδρέου Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΔΠΕ- ΔΔΕ Τρικάλων-Καρδίτσας

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Υποστηρίζοντας το παιδί μου στο να ξεπεράσει δυσκολίες στο χειρισμό του γραπτού λόγου.

14/03/2024 – 19:30 μ.μ. Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη, Κοινωνική Λειτουργός – Κέντρο πρόληψης & Κοινωνικής παρέμβασης Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Εφηβεία – Εξαρτήσεις: Γονεϊκότητα και Ευάλωτα Παιδιά

18/04/2024 – 19:30 μ.μ. Ελένη Γιοβανοπούλου, Νοσηλεύτρια Τμήματος Ερυθρού Σταυρού – Ερυθρός Σταυρός Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων

ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Βιωματικό εργαστήρι Βασικών Αρχών Πρώτων Βοηθειών στη σχολή Γονέων

*** Για πληροφορίες και εγγραφές για την Ακαδημία Γονέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Τρικάλων μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Νάνσυ Οικονόμου, 2431046406,
nanoikono@gmail.com και στην ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Τρικάλων.

Από τη ΔΔΕ Τρικάλων

Σχολή  Γονέων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων – trikala365.gr

– Δείτε: “ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ”η επισκεφθείτε τη σελίδα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button