Σημαντικά αξιοθέατα δείχνει η πόλη των Τρικάλων

Σε όσους αποφασίζουν να περιδιαβούν τα στενά της και να περπατήσουν τις κεντρικές της οδούς με το βλέμμα στραμμένο στην …ιστορία.

Σημαντικά αξιοθέατα δείχνει η πόλη των Τρικάλων! Η ξενάγηση των επισκεπτών στα αξιοθέατα της πόλης δεν είναι δύσκολη και σ αυτή ο επισκέπτης μπορεί να δει:

asklhpiotrikhsΤο Ασκληπιείο, στο κέντρο των Τρικάλων, όπου βρίσκονται τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου περιλαμβάνει: τμήμα ενός υστεροελληνιστικού κτηρίου, το οποίο χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια με ψηφιδωτά δάπεδα, τμήμα υστεροελληνιστικής στοάς, τμήμα ρωμαϊκού λουτρώνα και μεταβυζαντινό ναό.
kastro trikalon 2Το φρούριο της πόλης, χτισμένο στα βόρεια της πόλης, αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη των Τρικάλων.

Η χρονολογία κτίσης του φρουρίου δεν είναι εξακριβωμένη. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε την κλασική εποχή (5ος-4ος αι. π.Χ.) και από τότε υπέστη πολλές αλλαγές, μια απ’ αυτές ήταν και από τον Ιουστινιανό.

Επισκευάστηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το 17ο αιώνα κατασκεύασαν, στην ανατολική πλευρά του, μεγάλο ρολόι. Στα θεμέλια αυτού του ρολογιού το 1936 κατασκευάστηκε άλλο, ύψους 33 μ.

baroysi 1Η παλιά πόλη «Βαρούσι», είναι η μεσαιωνική συνοικία της πόλης, με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Παλαιότερα ήταν η αρχοντογειτονιά της πόλης των Τρικάλων.

Τα παλιά Βαρουσιώτικα σπίτια είναι χτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα.
Είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη παλιά πόλη στη Θεσσαλία, με πλήρη αρχιτεκτονικό ιστό.

Επίσης, σημαίνουσα θέση στο συνοικισμό κατέχουν οι παλαιότερες και περισσότερες εκκλησίες της πόλης των Τρικάλων.

Το Τζαμί «Οσμάν Σαχ» (Κουρσούμ) είναι ένα από τα καλύτερα τεμένη που υπάρχουν στην Ελλάδα, έργο του Σινάν-Πασά.

Ανακατασκευάστηκε το 1996 από το Δήμο Τρικκαίων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προστατεύεται από την UNESCO.

Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και πρόσφατα έγινε γνωστό παγκοσμίως, αφού φιλοξένησε εργασίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στα πλαίσια του προγράμματος «CULTURA».

trikala kentriki gefyraΗ γέφυρα του Ληθαίου ποταμού, μια σιδερένια γέφυρα που κατασκευάστηκε στη Γαλλία, το 1886, είναι η μόνη που άντεξε στην πλημμύρα του 1907.

Τον Απρίλιο του 1941 επιχείρησαν να την ανατινάξουν τα αγγλικά στρατεύματα που υποχωρούσαν, αλλά απέτυχαν λόγω της κατασκευής της.

Μέχρι το 1996 λειτουργούσε ως γέφυρα οχημάτων και πεζών. Σήμερα, έχει πεζοδρομηθεί και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της πόλης.

Μύλος Ματσοπουλου, ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο, που αποτέλεσε το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας.
Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Στεφάνου, των Αγίων Αναργύρων,  της Αγίας Παρασκευής, του 17ου αιώνα,  κ.α.
Σημαντικά αξιοθέατα δείχνει η πόλη των Τρικάλων
Back to top button
Close