Τα ελληνικά Big Ben δεν παίζονται

Τα ελληνικά Big Ben δεν παίζονται… Το πιο διάσημο ρολόι του κόσμου είναι το Big Ben, τα ρολόγια στις ελληνικές πόλεις το κοντράρουν όμως στα ίσα!

Τρίκαλα: Ρολόι σε φρούριο; Τι να ζηλέψει από το Big Ben

Το Ρολόι των Τρικάλων είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Δεσπόζει στον λόφο των Αντιχασίων ως μέρος του μεσαιωνικού φρουρίου της πόλης στην ανατολική του πλευρά.

Ο πανύψηλος πύργος του εντυπωσιάζει ενώ αξίζει να πιείτε τον καφέ σας στο πρώτο διάζωμα όπου λειτουργεί καφετέρια και εστιατόριο.

Ανεβείτε τα πέτρινα σκαλιά από το πίσω από την εκκλησία της Φανερωμένης και σε λίγα λεπτά θα αντικρύσετε ίσως το ωραιότερο ρολόι της Ελλάδας.

Παλιό Ρολόι: Το καμάρι της Ναυπάκτου

Απέχει μόλις λίγα λεπτά (με τα πόδια) από τον παραλιακό δρόμο και είναι το καμάρι της Ναυπάκτου. Κτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης.
Οι ντόπιοι το ονομάζουν κατά παράφραση «Σαραφείμ» προς τιμήν του δωρητή Μητροπολίτη. Θα το δείτε στη βόλτα σας πίσω από τον νεόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Μόλις νυχτώσει, στο ρολόι της Αράχωβας

Ο απόκρημνος βράχος με το Ρολόι («Ώρα» για τους ντόπιους) είναι το αληθινό στολίδι της Αράχωβας. Χτισμένο τον 18ο αιώνα, στέκει μέχρι σήμερα αγέρωχο στο ταξίδι του χρόνου.

Μαζί και το νεοκλασικό παλαιό Δημοτικό Σχολείο, που χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο το 2009 και αναστηλώθηκε σε Λαογραφικό Μουσείο.

Το παζλ του βράχου συμπληρώνει το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται ότι υπήρξε κρυφό σχολείο και κέντρο συνεδρίασης των Φιλικών.

Το Ρολόι της καρδιάς μας! Για τους Γρεβενιώτες

Εκτός από την ωριαία υπενθύμιση της τρέχουσας ώρας μετρώντας τα κουδουνίσματά του, το ρολόι είναι ακόμη: σημείο συνάντησης (“ραντεβού στο ρολόι”), προσανατολισμού (“απέναντι από το ρολόι”) και …απειλής (“θα σε κρεμάσω στο ρολόι”!). Και φυσικά, σημείο όπου γίνεται πάντα η λαϊκή αγορά της πόλης κάθε Παρασκευή!

Το ρολόι έχει “ζήσει” όλη την νεότερη ιστορία της πόλης, αφού κτίστηκε το 1776, υπέστη μεγάλες ζημιές το 1821, ανακαινίσθηκε το 1906, οπότε πήρε και την σημερινή του μορφή. Το 2010 αναπαλαιώθηκε ώστε να αναδειχθεί καλύτερα ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας.

Μπορεί καμιά φορά οι Γρεβενιώτες να τα “βάζουμε” με την πόλη μας, με την καθημερινότητά μας και με την “κλειστή” κοινωνία μας… Αλλά για το Ρολόι έχουμε όλοι μια θέση στην καρδιά μας!

Ρολόι Ιωαννίνων: Το απόλυτο σημείο συνάντησης

Από το 1905 το Ρολόι των Ιωαννίνων είναι το κόσμημα της πόλης και το απόλυτο σημείο συνάντησης για τις παρέες. Ο κομψός διάτρητος πυργίσκος του είναι μία μίξη νεοκλασσικού και ανατολίτικου ρυθμού ενώ τα πολυγωνικά κιονόκρανα με το πέτρινο κιγκλίδωμα θα σε εντυπωσιάσουν.

¶κου το σήμαντρο τις βενετσιάνικης καμπάνας και παρατήρησε τις εντοιχισμένες πλάκες με οθωμανικά σύμβολα που υπάρχουν και στις 4 πλευρές του.

Βολτάρετε στο κέντρο των Ιωαννίνων έχοντας ως σημείο αφετηρίας σας το πανέμορφο αυτό Ρολόι.

Τα ελληνικά Big Ben δεν παίζονται

Back to top button
Close