​Το Κουρσούμ τζαμί στα τέλη του 19ου αιώνα | ΦΩΤΟ

​Το Κουρσούμ τζαμί στα τέλη του 19ου αιώνα! Υπέροχη φωτογκραβούρα με το Κουρσούμ τζαμί και την λίθινη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου των Τρικάλων στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ιστορία του τζαμιού, σύμφωνα με την παράδοση, έχει ως εξής:

Ο Τούρκος πρίγκιπας Οσμάν Σαχ, γιος του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (16ος αι.) από την πρώτη του γυναίκα, βρέθηκε κυνηγημένος στα Τρίκαλα, όπου και αρρώστησε από τους κατατρεγμούς και τις ταλαιπωρίες.

Επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε, ζήτησε από τον ονομαστό πρωτομάστορα Σινάν Πασά (1490-1588) να χτίσει ένα τζαμί ως ανάμνηση της σωτηρίας του.

Ο Σινάν Πασάς (εξισλαμισμένος από την Καππαδοκία), που θεωρείται ένας από τους αξιολογότερους τεχνίτες του Μουσουλμανικού κόσμου, έκτισε πράγματι ένα μικρό αριστούργημα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

Να σημειωθεί ότι έργα του Σινάν Πασά είναι επίσης το μεγαλοπρεπές Σουλεϊμανιγιέ στην Κωνσταντινούπολη και το περίφημο Σουλτάν Σελίμ τζαμί στην Ανδριανούπολη.

Το τζαμί διασώθηκε (αν εξαιρέσουμε την κορυφή του μιναρέ που κατέπεσε πιθανότατα από κάποιον σεισμό στον Μεσοπόλεμο) και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της πόλης, ειδικά μετά τις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν το 1999.

Αντίθετα η θαυμάσια πέτρινη γέφυρα ανατινάχθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς (όπως και η “δίδυμή” της στην Μαρούγγενα) από τους Βρετανούς το 1941, που θεώρησαν ότι έτσι θα εμπόδιζαν την προέλαση των Γερμανών προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση.

​Το Κουρσούμ τζαμί στα τέλη του 19ου αιώνα

​Το Κουρσούμ τζαμί σε επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ

Κυκλοφόρησε  στις αρχές του 20ου αιώνα και είχαν μεγάλη κυκλοφορία και απήχηση, με διαφορετικούς μάλιστα χρωματισμούς η ίδια καρτ ποστάλ έτυχε  επανειλημμένων επανεκδόσεων.

Φωτογράφος (κατά πάσα βεβαιότητα ήταν ο Βολιώτης Στέφανος Στουρνάρας)

Πηγή: trikalanews.gr /  Σωτήρης Κύρμπας

​Το Κουρσούμ τζαμί στα τέλη του 19ου αιώνα

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button