Περιήγηση σε Αγία Παρασκευή, Κατάφυτο, Ανθούσα, έως Χαλίκι

Μια μικρή περιήγηση σε χώρια των Τρικάλων, ώστε να γνωρίσουμε τον τόπο μας καλύτερα

Περιήγηση σε Αγία Παρασκευή, Κατάφυτο, Ανθούσα, έως Χαλίκι

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΤΖΙΟΥΡΤΖΙΑ)
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΤΖΙΟΥΡΤΖΙΑ)

96 χλμ. από τα Τρίκαλα και σε μικρή απόσταση από τα «Τρία Ποτάμια» βρίσκεται το βλαχοχώρι Αγία Παρασκευή, σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 950 μ. και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής, την Αγία Μαρίνα και το Λάκκωμα. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Ορειβασία – αναρρίχηση. Ψάρεμα πέστροφας στον Ασπροπόταμο. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

ΚΑΤΑΦΥΤΟ (ΚΟΤΤΟΡΙ)
ΚΑΤΑΦΥΤΟ (ΚΟΤΤΟΡΙ)

Λίγα χιλιόμετρα ΒΔ από τα «Τρία Ποτάμια», συναντάμε το χωριό Κατάφυτο, χαμένο μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου, σε 1.000 μ. υψόμετρο.

Το χωριό διασχίζει ο χείμαρρος Ποττόκος, παραπόταμος του Αχελώου, αλλά και μέσα στα όρια του οικισμού υπάρχουν αρκετές πηγές – βρύσες με τρεχούμενα νερά (Τσόκνα, Ξυνόρι, Μπούτα).

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την πηγή Ανάλατα και τον παλιό νερόμυλο. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Στις 20 -21 Ιουνίου, στον οικισμό Μηλιά, γίνεται το πρώτο πανηγύρι,και στις 14, 15 και 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας, με τριήμερο γλέντι.

ΑΝΘΟΥΣΑ (ΛΕΠΕΝΙΤΣΑ)
ΑΝΘΟΥΣΑ (ΛΕΠΕΝΙΤΣΑ)

97 χλμ. από τα Τρίκαλα, τα τελευταία 7 χιλιόμετρα σε βατό χωματόδρομο χωμένο στα βαθίϊσκια δάση και έχοντας πάντα τον Αχελώο στ’ αριστερά μας, συναντάμε, αφού κάνουμε μιά μικρή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο, την πανέμορφη Ανθούσα.

Το χωριό είναι χτισμένο στις δασωμένες πλαγιές του Κέδρου σε υψόμετρο 1.100 μ.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τη βρύση Αρμεάνα. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕ ΣΕ Σε ορειβασία στη Μεγάλη Ρόνα, το Μεσοβούνι και το Νέγκρι και σε ψάρεμα πέστροφας στα ποτάμια. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Στις 26 Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Παρασκευής, γίνεται το μεγάλο πανηγύρι, όπως και σε όλα σχεδόν τα βλαχοχώρια, με χορούς, ψητά και γύρισμα από σπίτι σε σπίτι με συνοδεία οργάνων.

ΧΑΛΙΚΙ

97 χλμ. από τα Τρίκαλα, στις άδενδρες πλαγιές του Λάκμου και σε υψόμετρο 1.150 μ. συναντάμε το βορειότερο χωριό του Ασπροποτάμου, το ιστορικό Χαλίκι.

Είναι κι αυτό χωριό μετακινούμενων κτηνοτρόφων (με 7.000 γιδοπρόβατα σήμερα), οι οποίοι το χειμώνα κατεβαίνουν στην περιοχή των Φαρσάλων και το καλοκαίρι επιστρέφουν στο Χαλίκι, 700 τον αριθμό.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ Τις πηγές του Ασπροποτάμου, τη βρύση Φονίσκα και την Καπραρία. Τη μονή του Προφήτη Ηλία. Την πηγή Βουρλίγκα με τη Δρακόλιμνη (την Άνοιξη) πάνω στο Λάκμο. ΕΠΙΔΟΘΕΙΤΕΣΕ Σε ορειβασία προς το Περιστέρι και τη Ρόνα. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής (26/7) γίνεται και το μεγάλο πανηγύρι του χωριού, με ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, χορούς, ψητά και διάφορους μεζέδες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ

Περιήγηση σε Αγία Παρασκευή, Κατάφυτο, Ανθούσα, έως Χαλίκι
Back to top button