Βηρυτός: Ανατινάχθηκαν 2750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου! – 80 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Η μέρα που ξημέρωσε αποκαλύπτει το μέγεθος της φρίκης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

Βηρυτός: Ανατινάχθηκαν 2750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου! – 80 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες – Οπλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στον Λίβανο που δοκιμάζεται από την τρομαχτική έκρηξη που έλαβε σε αποθήκες στο λιμάνι της Βηρυτού και εξαΰλωσε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σπέρνοντας τον θάνατο και δημιουργώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Το κακό έγινε από περίπου 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού που εξερράγη χθες, στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας «συνιστά» στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Βηρυτός: Ανατινάχθηκαν 2750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου! – 80 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες – trikala 365 +
Back to top button