Για ποιες παθήσεις μπορείς να απευθυνθείς σε ένα νευρολόγο!

Για ποιες παθήσεις μπορείς να απευθυνθείς σε ένα νευρολόγο!-  Ο τομέας της νευρολογίας είναι ένα συναρπαστικό πεδίο όπου η ιατρική επιστημονική κοινότητα καλείται να ανακαλύψει το μυστηριώδες και πολύπλοκο κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο νευρολόγος είναι ο γιατρός ο οποίος εξειδικεύεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο νευρολόγος λοιπόν, αναλαμβάνει το κρίσιμο έργο της διάγνωσης, της θεραπείας και της παρακολούθησης των νευρολογικών διαταραχών.

Από την καθοδήγηση των ασθενών στις κατάλληλες εξετάσεις μέχρι και την ανάπτυξη προσαρμοσμένων θεραπειών ο νευρολόγος είναι δίπλα στους ασθενείς για να τους βοηθήσει σε κάθε βήμα.

Οι νευρολογικές ασθένειες και διαταραχές που καλείται να αντιμετωπίσει ένας νευρολόγος είναι η άνοια, οι κεφαλαλγίες, η νόσος του πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Alzheimer και άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Η προσέγγιση που ακολουθείται σε αυτούς τους ασθενείς διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό της νόσου, την ηλικία του ασθενή, το ιστορικό υγείας και άλλους παράγοντες.

Με συμβουλευτικές συνεδρίες, φαρμακευτική αγωγή, εργοθεραπεία και άλλου τύπου θεραπείες καθώς επίσης και με την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές παθήσεις που μπορεί να αναλάβει ο νευρολόγος:

Άνοια

Η άνοια είναι ένα σύνθετο φαινόμενο με κύρια χαρακτηριστικά την απώλεια μνήμης και την σύγχυση διάφορων καταστάσεων.

Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών και συνοδεύεται από ένα αίσθημα αδιαφορίας, μειωμένο ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες και συχνά απογοήτευσης. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω απεικονιστικών εξετάσεων και η θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Κεφαλαλγίες

Οι κεφαλαλγίες αποτελούν μια διαδεδομένη παθολογική κατάσταση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και συνθηκών ζωής.

Πρόκειται για μια αίσθηση πόνου στο κεφάλι ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Οι κύριες αιτίες ποικίλλουν περιλαμβάνοντας το έντονο άγχος, την έλλειψη ύπνου, τις αλλεργίες ακόμη και νευρολογικά ζητήματα.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως μια θεραπευτική προσέγγιση που να περιλαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή, τη ψυχολογική υποστήριξη και αλλαγή σε συνήθειες της καθημερινότητας.

Νόσος του Πάρκινσον

Μια άλλη νευρολογική διαταραχή που καλείται να αντιμετωπίσει ο νευρολόγος είναι η νόσος του
Πάρκινσον. Χαρακτηρίζεται από την απώλεια νευρικών κυττάρων στην εγκεφαλική περιοχή που
ελέγχει την κίνηση οδηγώντας σε διάφορα συμπτώματα.

Οι ασθενείς που έχουν τη νόσο εμφανίζουν συμπτώματα όπως αργή κίνηση, δυσκαμψία, προβλήματα ισορροπίας και έντονο τρόμο (τρέμουλο).

Τα αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά ωστόσο πιστεύεται ότι συνδέεται με την απώλεια της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η θεραπεία που προτείνουν οι νευρολόγοι επικεντρώνεται κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με τη χρήση φαρμάκων που ενισχύουν την ντοπαμίνη.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα περιλαμβάνοντας τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση που σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του οργανισμού αντί να τον προστατεύει. Η συχνότητα της πάθησης είναι περίπου 1
στους 1000 ανθρώπους και τα συμπτώματα είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα.

Το πρώτο σύμπτωμα εντοπίζεται στη θολούρα του οφθαλμού (οπτική νευρίτιδα) και έπειτα στο μούδιασμα. Η έγκαιρη διάγνωση και η φαρμακευτική αγωγή βοηθούν πολύ τους ασθενείς που πάσχουν από ΣΚΠ και τους προσφέρουν ένα βιώσιμο τρόπο ζωής.

Ο νευρολόγος λοιπόν είναι ένας επιστήμονας ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει πολλές παθήσεις του νευρικού συστήματος καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Η παρακολούθηση και η καταγραφή των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα μια νευρολογική διαταραχή.

Αν δεν γνωρίζετε κάποιον γιατρό κοντά σας μπορείτε να αναζητήσετε online στην περιοχή σας (όπως για παράδειγμα Νευρολόγος Άγιος Στέφανος) και να κλείσετε ένα ραντεβού.

Για ποιες παθήσεις μπορείς να απευθυνθείς σε ένα νευρολόγο! – trikala365.gr

Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΥΓΕΙΑ” η επισκεφθείτε την σελίδα Trikala365.gr/mag

Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button