Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ας κάνουμε τη δική τους κραυγή αγωνίας και δική μας έγνοια

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25η Νοεμβρίου: Καθιερώθηκε το 1999

Σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας τριών γενναίων γυναικών. Της Αντωνίας, της Μινέρβα και της Πάτρια Μιραμπάλ.

Τρείς αδερφές που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν σαν σήμερα, το 1960, επειδή είχαν μπει στο μάτι ενός στυγνού δικτάτορα, του Ραφαέλ Τρουχίγιο.

Έχουμε κι εδώ, στη δική μας ιστορία, μια εξίσου ειδεχθή πράξη: την 11η Ιανουαρίου 1801.

Όταν οι δήμιοι του Αλή Πασά έπνιξαν στη λίμνη των Ιωαννίνων την κυρά Φροσύνη Βασιλείου, μαζί με άλλες 17 συντοπίτισσές της, για τον δήθεν προκλητικό τους βίο.

Κι ύστερα πέρασε ο καιρός, ο κόσμος προόδευσε, όμως, συνέχισαν να γίνονται τέτοια εγκλήματα σε βάρος γυναικών.

Σαν της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, της Ελένης στη Ρόδο, της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, της Μυρτούς στην Πάρο,12 χρόνια πριν, αλλά και άλλων πολλών.

Όμως, υπάρχουν συχνά περιστατικά και στη χώρα μας. Στο διπλανό διαμέρισμα, στη γειτονιά, στη δουλειά, στον δρόμο.

Τα τελευταία χρόνια, το πέπλο σιωπής έχει αρχίσει κάπως να σπάει. Η κοινωνία έγινε πιο ευαίσθητη και η πολιτεία πιο ενεργή.

Στην ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούν υπηρεσίες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, απλωμένες σε όλη την Ελλάδα, στελεχωμένες από γυναίκες αστυνομικούς με ειδικές γνώσεις.

To Panic Button δίνει τη δυνατότητα σε μία γυναίκα εύκολα και με τρόπο ασφαλή και κρυπτογραφημένο να καλεί από το κινητό της σε βοήθεια, ενώ Συμβουλευτικά Κέντρα έχουν βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες με προβλήματα στο σπίτι.

Παράλληλα, δομές στήριξης έχουν φιλοξενήσει εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, ενώ στοχευμένα προγράμματα προσφέρουν εργασία σε όσες πέρασαν μία τέτοια δοκιμασία.

Όλα αυτά αντιμετωπίζουν κάποια από τα συμπτώματα. Δεν αντιμετωπίζουν όμως, το πρόβλημα στη ρίζα του.

Τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιους να συμπεριφέρονται τόσο βάναυσα απέναντι στη γυναίκα;

Ένα πρόβλημα που, ίσως, ξεκινά από τα λανθασμένα πρότυπα, που προβάλλονται στα social media, από το σχολείο, το σπίτι, τον περίγυρο.

Από την κυριαρχία πατριαρχικών δομών, την καλλιέργεια στερεότυπων που οδηγούν όχι μόνο στη σωματική αλλά τη σεξουαλική και την ψυχολογική βία.

Η σημερινή μέρα έχει ως σκοπό να μας θυμίζει όλα τα παραπάνω. Αν και οι περισσότερες Παγκόσμιες Ημέρες Εξάλειψης δεν θα ’πρεπε να υπάρχουν, εφόσον λεγόμαστε ανθρωπότητα, κι αν όντως ξεφύγαμε (ξεφύγαμε ποτέ;) από το ζωικό βασίλειο. «Σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι» για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Λουντέμη.

Οι περισσότερες τέτοιες διεθνείς ημέρες υποδηλώνουν μια υποτροπή διαρκείας, μια ύβρη που συνεχίζει να διαπράττεται, αν και τιμωρούμενη.

Όλες οι μέρες των ετών οφείλουν να είναι μέρες που δεν χωρούν τη βία κατά των γυναικών. Και μαζί, να μη σηκώνουν καμιά άλλη μορφή βίας. «Ρομαντικές εξιδανικεύσεις» θα μπορούσε να πει κάποιος. Ίσως. Οφείλουμε, όμως, με αυτές να πορευόμαστε στον συνεχή αγώνα για την ελευθερία των γυναικών και για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Ας γκρεμίσουμε, λοιπόν, το τείχος αδιαφορίας. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των θυτών είναι η σιωπή των θυμάτων. Ας φωνάξουμε δυνατά ως κοινωνία, αλλά και ο καθένας χωριστά, ότι «είμαστε εδώ». Συμπάσχοντες. Συνεχίζοντας τη διαρκή και επίμονη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε αυτή τη «μάστιγα», αλλά και να αφουγκραστούμε την αγωνία της μητέρας, της αδερφής, της φίλης, της γειτόνισσας, της συναδέλφου. Ας κάνουμε τη δική τους κραυγή αγωνίας και δική μας έγνοια. Κι ας γίνουμε όλοι συνοδοιπόροι στον διαρκή αγώνα για την ισότητα.

Απόσπασμα άρθρου του Δημήτρη Τσιόδρα στο protothema.gr

Στοιχεία – γροθιά

Mόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία 3.100 περιστατικά βίας σε όλη την Ελλάδα, όταν μόνο το 1 στα 40 περιστατικά τελικά καταγγέλλεται. Πριν τελειώσει το 2023, 9 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τον νυν ή πρώην σύντροφο τους ή κάποιο άντρα.

Σε έρευνα της έκθεσης GSNI, το 26% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους.

Χαρακτηριστικά από την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) δείχνουν ότι το 2021 η Ελλάδα είχε καταγράψει αύξηση 187,5% στις γυναικοκτονίες, που ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Θλιβερά είναι και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το 25% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι είναι δικαιολογημένο ένας άνδρας να χτυπάει τη γυναίκα του.

Παγκόσμια μάστιγα

Την ίδια ώρα στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως το 2022 έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Περίπου 89.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν σκόπιμα πέρυσι, ανέφεραν η UN Women που καλύπτει τα γυναικεία ζητήματα και η UNODC που είναι υπεύθυνη για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Ο ανησυχητικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να παλεύει με βαθιά ριζωμένες ανισότητες και βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Τρίκαλα

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ]

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – trikala365.gr

– Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΓΕΓΟΝΟΤΑ”
– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button