Δημογραφικό – Θεσσαλία: Αρνητικό ισοζύγιο με τους θανάτους να υπερτερούν έναντι των γεννήσεων

Δημογραφικό – Θεσσαλία: Αρνητικό ισοζύγιο με τους θανάτους να υπερτερούν έναντι των γεννήσεων, σύμφωνα με τη δημογραφική μελέτη των καθηγητών Βύρωνα Κοτζαμάνη (καθηγητής Δημογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) και επισκέπτης-συνεργαζόμενος ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφίας της Γαλλίας) και Βασίλη Παππά .

Από το απόσπασμα της ερευνητικής μελέτης που παραθέτουν, προκύπτουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες για την ανάλυση της δημογραφικής εικόνας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις ενδοπεριφερειακές διαφοροποιήσεις.

Στην μελέτη σκιαγραφείται η δημογραφική εικόνα στην Θεσσαλία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις υφιστάμενες έντονες ενδοπεριφερειακές διαφοροποιήσεις.

Αναλυτικά, η μελέτη:

Οι μεταβολές του πληθυσμού στη Θεσσαλία

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τη δεκαετία του 1990 δεν επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την μαζική εισροή οικονομικών μεταναστών εκείνης της περιόδου, με αποτέλεσμα να έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικής μεταβολής του πληθυσμού ανάμεσα στο 1991 και το 2001 (μόλις +1,45%, έναντι 7% σε εθνικό επίπεδο).

Την επόμενη δεκαετία (2001-2011) η μείωση ήταν ήπια (1%, όσο σχεδόν και στο σύνολο της χώρας), εντασσόμενη στην ομάδα των 8 Περιφερειών με αρνητικές αντίστοιχες μεταβολές, σε αντίθεση με το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, τις μόνες Περιφέρειες που αυξήσαν τον πληθυσμό τους (+3,5 και 4,8% αντίστοιχα).

Την τελευταία δε δεκαετία, η μείωση του πληθυσμού της εκτιμάται στο 6% (υπερδιπλάσια του εθνικού μέσου, [-3%] αλλά σαφώς μικρότερη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας [-10%]). Η μείωση αυτή οφείλεται, αφενός μεν στα αρνητικά φυσικά ισοζυγία (-29 χιλ.), αφετέρου δε στα επίσης αρνητικά ισοζυγία εισόδων-εξόδων των μονίμων κατοίκων της (βλ. εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση).

Σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, η Π.Ε. Σποράδων είναι η μονή που διαφοροποιείται την τελευταία τριακονταετία των υπολοίπων Ενοτήτων, έχοντας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 υψηλότατες θετικές μεταβολές, και το 2011-2021 την ηπιότερη μείωση (-2,5% έναντι -6,0% της Περιφέρειας).

Στο εσωτερικό των Περιφερειακών Ενοτήτων οι διακυμάνσεις γύρω από το μέσο περιφερειακό όρο είναι έντονες, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία.

Οι μεταβολές του πληθυσμού σε επίπεδο Δήμων κυμαίνονται από +14% (Αλόννησος) έως -21% (Ζαγορά-Μόυρεσι), ενώ σε επίπεδο Δ.Ε. από +28% έως -50% (Χάρτης). Για πρώτη φορά δε αρκετές πεδινές και ημιορεινές κοινότητες το 2011-2021 φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες μειώσεις από ορεινές, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ο νεανικός πληθυσμός των δεύτερων έχει συρρικνωθεί σημαντικά ήδη από το 2011, και, επομένως, δεν υπάρχουν ιδιαιτέρες μεταναστευτικές «εφεδρείες».

Οι αλλοδαποί στη Θεσσαλία

Μετά το 1990 και μέχρι την ανάδυση της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας δέχθηκε πλήθος οικονομικών μεταναστών προερχομένων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (κυρίως από την Αλβανία), τμήμα των οποίων (όπως και πλήθος Ελλήνων) την εγκατάλειψαν μετά το 2011.

Ταυτόχρονα, ενώ κατά την τελευταία δεκαπενταετία πέρασαν από τη χώρα μας πάνω από 2 εκ. αλλοδαποί προερχόμενοι από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες («προσφυγική κρίση»), ένα πολύ μικρό τμήμα τους παρέμεινε σε αυτήν.

Έτσι, στην τελευταία απογραφή (2021), με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των αλλοδαπών μειώθηκε σε εθνικό επίπεδο κατά 16%, ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά 23%.

Η Περιφέρεια αυτή (με εξαίρεση τις Σποράδες) δεν άσκησε κάποια ιδιαίτερη έλξη στους αλλοδαπούς που εισήλθαν στη χώρα μας μετα το 1990, με αποτέλεσμα, ενώ σε εθνικό επίπεδο το 2021 το ποσοστό τους στον συνολικό πληθυσμό υπερβαίνει το 7%, στην Π.Ε Λάρισας να εγγίζει 4,8%, σε αυτήν της Μαγνησίας το 5,4%, των Τρίκαλων το 3,6% και της Καρδίτσας μόλις το 2,9%, σε αντίθεση με τις Σποράδες, όπου οι αλλοδαποί αποτελούν το 21% (στη δε Αλόννησο την πλειοψηφία του μονίμου πληθυσμού).

Οι αλλοδαποί συνεισέφεραν όμως σημαντικά και στα συνολικά Φυσικά Ισοζύγια (Φ.Ι) της Περιφέρειας, τα οποία την περίοδο 2004-2021 ήταν αρνητικά κατά 38 χιλ.. Χωρίς αυτούς όμως τα ισοζύγια αυτά θα ήταν πολύ πιο αρνητικά, καθώς οι θάνατοι των Ελλήνων υπηκόων την ίδια περίοδο ήταν κατά 51 χιλ. περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Απόσπασμα άρθρου από ertnews.gr (Συνέχεια του άρθρου εδώ)

Δημογραφικό – Θεσσαλία: Αρνητικό ισοζύγιο με τους θανάτους να υπερτερούν έναντι των γεννήσεων – trikala365.gr

– Δείτε: η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ στα Τρίκαλα η επισκεφθείτε τη σελίδα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button