Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα 7 σημάδια, έχετε την τάση να πληγώνετε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνετε
Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα 7 σημάδια, έχετε την τάση να πληγώνετε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνετε – Όλοι έχουμε πληγώσει άθελά μας κάποιον με τα λόγια μας.
Αυτό μπορεί να γίνει πρόβλημα αν εξελιχθεί σε συνήθεια, σε σημείο που δεν συνειδητοποιούμε καν ότι μπορεί να πονάμε τους γύρω μας με τον τρόπο που μιλάμε.
Η κατανόηση και η αναγνώριση του μοτίβου αυτού είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Μπορεί να μην είναι εύκολο, είναι ωστόσο αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι, αυτού του είδους η συνήθεια, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μας.
Στο άρθρο αυτό, αναλύονται επτά σημάδια που δείχνουν ότι, μπορεί να πληγώνετε άθελά σας, τους ανθρώπους, χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.
Αναγνωρίζοντας τα σημάδια αυτά στη συμπεριφορά σας, θα καταφέρετε να κάνετε τις θετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις σας με τους ανθρώπους.
Απουσία ενσυναίσθησης
Για όλους έρχονται κάποιες στιγμές που κατακλύζονται από σκέψεις και προβλήματα, σε βαθμό που αδυνατούν να σκεφτούν τα συναισθήματα των άλλων. Αν η παραμέληση αυτή γίνει μόνιμο μοτίβο, ίσως αυτό αποτελεί σημάδι ότι πληγώνετε ακούσια τα συναισθήματα των άλλων.
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα της αντίληψης των επιπτώσεων που έχουν οι ενέργειες και τα λόγια μας στους άλλους. Μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με τους ανθρώπους σε βαθύτερο επίπεδο, να καταλαβαίνουμε πως νιώθουν και να αποφεύγουμε να προκαλούμε άσκοπα πόνο.
Αν αψηφάτε συχνά τα συναισθήματα των άλλων, ή αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τα πράγματα από τη δική τους οπτική, αυτό μπορεί να αποδίδεται στην απουσία ενσυναίσθησης. Κάτι που μπορεί να βλάψει τα συναισθήματα των γύρω σας.
Η αναγνώριση αυτού του χαρακτηριστικού, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεών σας με τους άλλους. Να θυμάστε ότι, ενσυναίσθηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείτε σε όλα, αλλά να καταλαβαίνετε τα αισθήματά τους και να σέβεστε τις δικές τους εμπειρίες.
Διαρκής επίκριση
Κάποιοι άνθρωποι είναι υπερβολικά επικριτικοί και βρίσκουν λάθη και ψεγάδια σε κάθε τι που κάνουν οι οικείοι τους.
Οι ίδιοι μπορούν να θεωρούν ότι το κάνουν αυτό προκειμένου να διατηρήσουν υψηλά στάνταρ ή για να βοηθήσουν τους άλλους να βελτιωθούν.
Στην πραγματικότητα, όταν η επίκριση γίνει συνήθεια, μπορεί να πληγώσει τα αισθήματα των άλλων. Η διαρκής κριτική διαβρώνει την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων, τους κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς.
Κρατήστε τις ισορροπίες, εστιάστε στα θετικά των άλλων, καθώς και στους τομείς που επιδέχονται βελτίωση. Η αναγνώριση των καλών στοιχείων των άλλων, θα σας βοηθήσει να έχετε μια ισορροπημένη σχέση με τους ανθρώπους και να μην καταλήγετε να τους πληγώνετε χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Παραβίαση προσωπικών ορίων
Τα όρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Είναι αναγκαία ώστε οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.
Η παραβίαση ή η αγνόηση των ορίων, διακινδυνεύει την υγεία των σχέσεων.
Αν, για παράδειγμα, ένας φίλος σας, σας έχει πει ότι δεν μπορεί να είναι διαθέσιμος όλη την ημέρα, το να τον αγνοείτε και έχετε την απαίτηση να τον βρίσκετε όποτε θέλετε, μπορεί να τον πληγώσει.
Είναι αναγκαίο να μάθετε να σέβεστε και να διατηρείτε τα όρια που σας θέτουν οι άλλοι, προκειμένου να έχετε υγιείς σχέσεις και να μην πληγώνετε τους γύρω σας.
Πρέπει να καταλαβαίνετε πως, κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του ανάγκες, οι οποίες, ακόμη και όταν διαφέρουν απ’ τις δικές σας, πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Παρορμητικότητα
Ενσυνειδητότητα είναι η πρακτική της πλήρους αφοσίωσης στην παρούσα στιγμή. Αναφέρεται στην προσοχή και τη συνειδητή παρατήρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των ενεργειών, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν αυτές στους άλλους. Όταν δεν παρατηρούμε τις σκέψεις και δεν προσέχουμε τα λόγια μας, καταλήγουμε να λέμε ή να κάνουμε πράγματα χωρίς να υπολογίζουμε τις επιπτώσεις.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις, πληγωμένα αισθήματα και φυσικά, κατεστραμμένες σχέσεις.
Για παράδειγμα, μπορεί να είστε τόσο απορροφημένοι στις σκέψεις σας, που να μην αντιληφθείτε ότι ένας φίλος σας νιώθει δυσφορία με κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Η άγνοια αυτή μπορεί ωστόσο να τον πληγώσει.
Η ανάγκη να έχετε πάντα δίκιο
Καμιά φορά, μας κυριεύει η περηφάνεια και η ανάγκη μας να έχουμε πάντα δίκιο είναι δυνατότερη από την επιθυμία μας να μην πληγώσουμε τους άλλους.
Μία συμπεριφορά που έχει μεγάλο κόστος. Επιμένοντας να έχετε πάντα δίκιο, καταλήγετε σε διαφωνίες και επιδείνωση των σχέσεων με τους άλλους. Μπορεί οι άλλοι να νιώθουν ότι δεν ακούγονται ή ότι δεν είναι άξιοι σεβασμού, κάτι που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον, στο οποίο είναι αδύνατη η ανοιχτή επικοινωνία.
Πρέπει να καταλάβετε πότε αξίζει να επιμείνετε για ν’ αποδείξετε ότι έχετε δίκιο και πότε είναι καλύτερα να το παραβλέψετε. Η παραδοχή του λάθους, είναι σημάδι δύναμης και θάρρους, ενώ προστατεύει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ο ανοιχτός διάλογος, ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις και η ικανότητα να παραδέχεστε πότε κάνετε λάθος μπορούν να προστατεύσουν ουσιαστικά τις σχέσεις σας.
Υπερβολική βοήθεια
Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά μερικές φορές, η υπερβολική βοήθεια σε κάποιον, μπορεί να του κάνει κακό. Παρεμβαίνοντας διαρκώς για να λύσετε τα προβλήματα των άλλων, μπορεί υποσυνείδητα, να λάβουν το μήνυμα ότι δεν πιστεύετε στις ικανότητές τους.
Οι γύρω σας μπορεί να θεωρήσουν ότι δεν τους εμπιστεύεστε. Ίσως αυτό βλάψει την αυτοπεποίθησή τους και να οδηγήσει σε εξάρτηση, μία κατάσταση νοσηρή για κάθε σχέση.
Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις κάποιον, είναι να κάνεις πίσω και να του δώσεις τον χώρο να λύσει τα δικά του προβλήματα.
Αυτό μπορεί να τους ενδυναμώσει, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, και να αποτρέψει κάποια ακούσια παρεξήγηση.
Παραμέληση των προσωπικών σας αναγκών
Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική, είναι απαραίτητη. Ωστόσο, αν βάζετε πάντα τους άλλους πρώτους και παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες, μπορεί να καταλήξετε ακούσια να τους πληγώσετε.
Η παραμέληση των αναγκών μας, μας κάνει να νιώθουμε άγχος, ανησυχία και πίεση. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προβάλλονται και στις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους, κάνοντάς μας επιθετικούς, επικριτικούς ή δυσάρεστους.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η φροντίδα του εαυτού σας δεν προάγει μόνο τη δική σας ευημερία.
Σας επιτρέπει επίσης να αλληλεπιδράτε με άλλους με πιο υγιεινό, πιο θετικό τρόπο.
Μεριμνώντας για τις δικές σας ανάγκες και, διασφαλίζοντας τη συναισθηματική σας ευημερία, θα μπορέσετε να προστατεύσετε και τα συναισθήματα των άλλων. Η αυτοφροντίδα είναι το θεμέλιο της φροντίδας και των άλλων ανθρώπων.
Tips
Στο τέλος της ημέρας, πολλές από τις συμπεριφορές μας έρχονται στην επίγνωση. Όλοι έχουμε μικρές συνήθειες που μπορεί να μην προσέξουμε, αλλά μπορούν να καταλήξουν να επηρεάζουν τις σχέσεις μας περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιούμε.
Η αναγνώριση αυτών των μοτίβων είναι ένα καλό πρώτο βήμα.
Από εκεί και έπειτα εξαρτάται από μικρές προσαρμογές και προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους άλλους.
Δεν χρειάζεται να στοχεύετε στην τελειότητα – απλά λίγη περισσότερη στοχαστικότητα μπορεί να κάνει τις σχέσεις σας πιο ποιοτικές και ζεστές.
Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα 7 σημάδια, έχετε την τάση να πληγώνετε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνετε – trikala365.gr
– Δείτε Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΣΧΕΣΕΙΣ” – Επισκεφθείτε το Trikala365.gr/mag
– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News για τις σημαντικότερες ειδήσεις