Έπεσε μετεωρίτης στην Κούβα – Οι πρώτες εικόνες

Έπεσε μετεωρίτης στην Κούβα! Ένας μετεωρίτης έπεσε την Παρασκευή στην Κούβα, όπως μετέδωσαν πριν από λίγο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Ένας μετεωρίτης έπεσε χθες, Παρασκευή, στην Κούβα, προκαλώντας ισχυρή έκρηξη η οποία ακούσθηκε σε πολλές τοποθεσίες της επαρχίας Πινάρ δελ Ρίο (δυτική Κούβα), ανακοίνωσε ένα μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας.
Πολυάριθμοι Κουβανοί μοιράσθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες και βίντεο από την πτώση του μετεωρίτη που σημειώθηκε γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και συνοδεύθηκε από λάμψη. Δημοσιογράφοι του τοπικού τηλεοπτικού δικτύο Telepinar δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που δείχνουν μαύρους βράχους μεγέθους γροθιάς, οι οποίοι έπεσαν στην τουριστική πόλη Βινιάλες.
Έκπληκτοι οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Βινιάλες, ο Οσμάνι Μοσέγκι, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν τραυματίες.
«Έπεσαν πέτρες», πρόσθεσε, και η μεγαλύτερη απ’ αυτές –μήκους «20 έως 30 εκατοστών»– «άφησε ίχνη της πρόσκρουσής της» σ’ έναν δρόμο που οδηγεί σε τουριστική ατραξιόν της πόλης, πρόσθεσε.
Τι είναι ο μετεωρίτης
Ο μετεωρίτης είναι ένα ουράνιο σώμα που έλκεται από τη βαρύτητα της Γης και πέφτει στην επιφάνεια, χωρίς να διαλυθεί πλήρως στην ατμόσφαιρα.
Κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα θερμαίνεται λόγω τριβής και αναφλέγεται, αφήνοντας πίσω μια λαμπρή γραμμή φωτός, γνωστή και ως «πεφταστέρι» ή διάττοντας αστέρας.
Όταν οι μετεωρίτες εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα, οι ταχύτητές τους κυμαίνονται από 36.000 έως και 250.000 χιλιόμετρα την ώρα.
Στη συνέχεια επιβραδύνονται και η ταχύτητά τους μειώνεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα, για να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης με ένα χαρακτηριστικό σάλπισμα.
Εν τούτοις, τα πολύ μεγάλα κομμάτια επιβραδύνονται ελάχιστα και γι’ αυτό δημιουργούν κρατήρες.
Τα πετρώδη, φυσικά, μετεωροειδή, με διάμετρο μέχρι 10 μέτρα, εκρήγνυνται στη διάρκεια της πτώσης τους μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα πριν φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, αν και η ενέργεια που εκλύεται είναι ίση με την έκρηξη πέντε ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα.
Αρκετές φορές κατά το απώτερο παρελθόν…
ιδιαίτερα μεγάλοι μετεωρίτες έχουν φτάσει στην επιφάνεια της Γης και έχουν προκαλέσει μεγάλες εκρήξεις.
Ο μεγαλύτερος κρατήρας από ένα τέτοιο γεγονός είναι στο Βρέντεφορτ, στη Νότια Αφρική, με διάμετρο σχεδόν 300 χλμ., που πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε κατά την πρόσκρουση μετεωρίτη διαμέτρου 10 χλμ.
Από πρόσκρουση αντίστοιχου μετεωρίτη κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού θεωρείται πως εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι.
Στους ιστορικούς χρόνους, ελάχιστα τέτοια συμβάντα πρόσκρουσης είναι καταγεγραμμένα. Ένα πιθανό τέτοιο γεγονός συνέβη το 1908 στην περιοχή Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, αν και δεν είναι εντελώς σίγουρο αν ήταν μετεωρίτης ή κομήτης.
Μία παρόμοια έκρηξη παρατηρήθηκε πάνω από τον Καναδά στις αρχές του 2000, όπου ένας μετεωρίτης διαλύθηκε αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο σκόνης, το οποίο ήταν ορατό επί αρκετές ώρες.
Τα κομμάτια, όμως, των σιδηρούχων μετεωριτών, πολλές φορές φτάνουν μέχρι τη Γη.
Για να επιβιώσει ένας μετεωρίτης από την τριβή με την ατμόσφαιρα της Γης, θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους.
Πρακτικώς, η γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τον πλανήτη από την εισβολή αντικειμένων διαμέτρου έως και 50 μέτρων και έτσι τα περιστατικά προσκρούσεων είναι σχετικά σπάνια.
Μια άλλη πηγή προστασίας για τη Γη είναι οι μεγάλοι πλανήτες στις εξωτερικές τροχιές του ηλιακού συστήματος, ιδιαίτερα ο Δίας, που με τα ισχυρά πεδία βαρύτητάς τους, προσέλκουν τους τυχόν μετεωρίτες.
Πρόσφατο παράδειγμα ήταν η επάνοδος του Κομήτη Σουμέηκερ-Λέβυ που έπεσε πάνω στον Δία.
Έπεσε μετεωρίτης στην Κούβα