Τι σημαίνει η φράση «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;» και από πού προέρχεται

Τι σημαίνει η φράση «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;» και από πού προέρχεται – Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών.

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά σημαντικές αξίες, ηθικές αρχές και πρακτικές συμβουλές για τη ζωή.

Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.

Ουσιαστικά είναι η πολιτισμική ταυτότητα ενός λαού και αποτελούν πλούτο γνώσης και εμπειρίας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη, ενώ η εύστοχη χρήση τους σε μια συζήτηση μπορεί να δώσει χιούμορ, ζωντάνια και έμφαση στα λεγόμενά μας.

Μάθε πώς βγήκε η φράση «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;»

Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ρωτήσουμε «Ποιος θα υποστεί τις συνέπειες;» ή «Ποιος θα επωμιστεί τα έξοδα ή τις ευθύνες;».

Η φράση προέκυψε όταν η Αθήνα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Τότε εκκρεμούσε η αναμόρφωση του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Η Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων προγραμμάτισε την αναμαρμάρωση του Σταδίου, μια και πολλά από τα μάρμαρά του είχαν αφαιρεθεί και είχαν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά και πριν.

Τότε τέθηκε η ερώτηση: «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;». Η ανακατασκευή ανατέθηκε στον Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος ακολούθησε πιστά το σχέδιο του αρχαίου μνημείου του Ηρώδη. Χρησιμοποιήθηκε δε λευκό πεντελικό μάρμαρο στο οποίο το Στάδιο οφείλει και την ονομασία «Καλλιμάρμαρο».

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Πηγή: FOXreport.gr

Τι σημαίνει η φράση «Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;» και από πού προέρχεται – trikala365.gr

– Δείτε Σχετικά Δημοσιεύματα της κατηγορίας “ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ”

– Ακολουθήστε το Trikala365.gr στο Google News  για τις σημαντικότερες ειδήσεις

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button