Η ιστορία του Μύλου των Ξωτικών

Τον Δεκέμβριο του 2011 δημιουργείται στον εξαιρετικό χώρο του Μύλου Ματσόπουλου ένα Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Η ιστορία του Μύλου των Ξωτικών – Από την κατασκευή του μήλου σαν παραγωγική μονάδα στην δωρεά και στην ιδέα και υλοποίηση ενός θεματικού πάρκου.

1884: Η Κατασκευή

Ο Μύλος Ματσόπουλου στο δυτικό άκρο της πόλης των Τρικάλων, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, πλάι στον Αγιαμονιώτη ποταμό, κτίστηκε το 1884 από τους αδελφούς Αγαθοκλή, που διατηρούσαν μεγάλο εργοστασιακό συγκρότημα στη Στυλίδα και επέκτειναν τις δραστηριότητες τους στα Τρίκαλα μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Είναι ο πρώτος κυλινδρόμυλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

Μετά από παρέλευση 22 ετών έγινε ο δεύτερος (ο σημερινός) επιφανείας 1000 μ2. Δίπλα στο μύλο είχε κατασκευασθεί μακαρανοποιείο, το πρώτο στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά με τον κυλινδρόμυλο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα 3.500 τμ, στο κέντρο μιας έκτασης 90 στρεμμάτων, με τον κεντρικό νερόμυλο να πλαισιώνεται περιμετρικά από τα βοηθητικά προκτίσματα δημιουργώντας στο εσωτερικό του κλειστό περίβολο.

Όλα τα κτίρια του συγκροτήματος είναι λιθόκτιστα και στεγασμένα με ξύλινες κερσμοσκεπές, ενώ στις λιθοδομές τους γίνεται ευρεία χρήση πλίνθων σε ποικίλους συνδυασμούς.

Η κινητήρια δύναμη του Μύλου στηριζόταν στο νερό του Αγιαμονιώτη ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή την οποία έθετε σε λειτουργία.

Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και στη συνέχεια ηλεκτροκίνητος. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες για να καταλήξει στα χέρια του Ιωάννη Ματσόπουλου.

1895: Ο Ιωάννης Ματσόπουλος

Ήρθε μικρός στην πόλη μας το 1895, σε ηλικία οκτώ χρονών, από τη γενέτειρα του Ελάτη Ιωαννίνων.

Μαθητής τότε φιλοξενήθηκε στη συγγενική του οικογένεια του Δημ. Ματσοπούλου. Συνέχισε τα εγκύκλια μαθήματα του στο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Στην ηλικία των 16 χρόνων μπήκε στη βιοπάλη εργαζόμενος ως αλευρεργάτης στην αλευροβιομηχανία «Γ. Αγαθοκλής και Σία» της οποίας σημαντικός μέτοχος ήταν ο θείος του Δ. Ματσόπουλος.

Από το 1914 που διαλύθηκε η παραπάνω εταιρεία ο Γ. Ματσόπουλος, ορεξάτος νέος επιδόθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ελεύτερο σιτεμπόριο.

Μυαλό ανοιχτό, αντοχή ατσάλινη, βούληση ακατάβλητη και με περισσό ζήλο για τη δουλειά του, κατάφερε να γίνει κυρίαρχος στον τομέα της αλευρεμποριας, αφού έγιναν κύριοι του ομώνυμου Μύλου μαζί με τα αδέλφια του.

Πέραν από την καθ” αυτή δουλειά του, αναδείχτηκε ταυτόχρονα και σημαντικός κοινωνικός παράγοντας.

Υπήρξε πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ Τρικάλων, οργάνωσε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Ελάτη, πρόσφερε επί σειρά δεκαετιών τις υπηρεσίες του ως πρόεδρος του Τρικαλινού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Μέχρι το θάνατο του (1η Μαρτίου 1978) ήταν πρόεδρος του Δ/κου Συμβουλίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Τρικάλων.1930:

Η Αλλαγή Ιδιοκτησίας

Κατά την δεκαετία του 1930 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 14 τόνους ημερησίως. Την περίοδο αυτή την εκμετάλλευση του μύλου έχει η οικογένεια Ματσόπουλου.

Η καμινάδα κατασκευάσθηκε από τον Ματσόπουλο προπολεμικά, γιατί έγινε εγκατάσταση μιας πετρελαιομηχανής για την ενίσχυση του μύλου, επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες με την πτώση της παροχής του ποταμού ο μύλος δεν μπορούσε ν” αποδώσει.

Στην αρχή μετά από την αγορά από τους Αφούς Ματσόπουλου, τοποθετήθηκε υδραυλική τουρμπίνα και κάτω από το υπάρχον ποτάμι μιας και περνά και δεύτερο υπόγειο ρέμα το οποίο στο σημείο αυτό κλείσθηκε με Θηραϊκή γη. Αργότερα το 1938 έγινε και δεύτερη τοποθέτηση υδραυλικής τουρμπίνας.

Το 1941 ο Ιωάννης Ματσόπουλος αγοράζει από την Κτηματική Τράπεζα το μύλο αντί 2.100.000 δρχ. Στη δεκαετία του 1950 η παραγωγή του μύλου ανέρχεται σε 36 τόνους το 24ωρο.

Την περίοδο αυτή εργάζονται στο μύλο 15 άτομα με ημερομίσθιο 35 δραχμές. Το 1972 ο Ματσόπουλος νοικιάζει τον μύλο αντί 15.000 μηνιαίως στην εταιρεία Κατσιάκου.

2 Μαρτίου 1978: Η Διαθήκη

Την Τετάρτη 1/3/78 ο αείμνηστος Γ. Ματσόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Τρικάλων σε ηλικία 91 χρόνων.

Η κηδεία του έγινε πάνδημη και στους επικήδειους λόγους σκιαγραφήθηκε η μεγάλη ψυχή του Ευπατρίδη Γιάννη Ματσόπουλου.

Κατά την 2/3/1978 με φροντίδα και αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρικάλων του δικηγόρου κ. Θεμ. Σφύρη, αντιπροέδρου τότε του Δ.Σ. του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Τρικάλων, δημοσιεύεται η από 14/7/1977 ιδιόγραφη διαθήκη του αείμνηστου Γιάννη Ματσόπουλου.

Με τη διαθήκη του αυτή θυμόσοφος, έντιμος και μεγάθυμος, ο Γιάννης Ματσόπουλος αφήνει όλη του την ακίνητη περιουσία στο Δήμο Τρικκαίων «δια να γίνει πνεύμων της πόλεως, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων.

Δεκέμβριος 2011: Ένα Παραμύθι Γεννιέται…

Τον Δεκέμβριο του 2011 δημιουργείται στον εξαιρετικό χώρο του Μύλου Ματσόπουλου ένα Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πρωταγωνιστές τον Αϊ Βασίλη και μια μεγάλη παρέα βοηθών και ξωτικών.

Το ταξίδι αυτό οδηγεί μικρούς και μεγάλους σε ένα σύγχρονο παραμύθι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα μέσα από δράσεις- εκδηλώσεις και παιχνίδι.

Ξεκινά να δημιουργείται σώμα εθελοντών το οποίο κινητοποιεί τα πιο υγιή κομμάτια της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πρώτος Μύλος των Ξωτικών είναι γεγονός. Πολίτες κάθε ηλικίας συμμετέχουν και δημιουργούν, μέσα σε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο και σημαντικό για τον τόπο τους.

milosxotikon.gr

Η ιστορία του “Μύλου των Ξωτικών” – trikala365.gr

trikala365.gr

Δείτε επίσης

Δείτε τα τελευταία δημοσιεύματα
Back to top button